Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 16 mars 2011

En framtid för Japan


Texten är skriven för fem år sedan. Kusligt aktuell.

Varje svensk kommun i kris – och de är många idag – har en alternativ räddningsplan som syftar till utveckling av turistnäringen. Det råder ingen brist på uppfinningsrikedom, det finns miljöturism, kulturturism och äventyrsturism, bara för att nämna några exempel på den skapande fantasin. Men den kommunala desperationen i Sverige slås med flera hästlängder av det lilla vitryska samhället Wietka, som planerar att organisera turer till områden som blev strålskadade efter katastrofen i Tjernobyl.

Wietka ligger i sydöstra Vitryssland, som blev särskilt hårt drabbat av kärnkraftsverkshaveriet. Stora områden ligger öde, då hela byar har övergivits av människor, och naturen där påstås gå tillbaka till ett ursprungligt stadium – hur det nu är möjligt efter så kraftig bestrålning. Allt detta tror man ska kunna intressera turister, och projektet granskas just nu på högre ort. Det måste vara den ultimata konsten att göra förtjänst på sin egen olycka.

En betydligt mera sansad idé har man i Polens forna huvudstad, det vackra Kraków. Man har lagt ut ett litterärt turistled som följer de platser i staden där bemärkta författarpersonligheter har vistats under kortare eller längre tid. Listan på potentiella kandidater är imponerande. Förutom inhemska berömdheter som Szymborska och Milosz, har bl.a. Balzac, Goethe, Conrad och Hasek besökt Krakow någon gång.

Tjecken Jaroslav Hasek, författare till ”Den tappre soldatens Svejks äventyr”, var först ut med att förevigas med en minnestavla. Den är placerad där tidigare stadsarresten låg. 1903 var nämligen Hasek på vandring genom det habsburgska riket, och blev anhållen i Kraków för lösdriveri.

Att skapa och återskapa ett historiskt litteraturlandskap, visst är det en förträfflig idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar