Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 28 mars 2011

Slöjd och folkmusik på Styresholm


Tage Lundqvist, känd slöjdare, folklivsforskare och spelman, uppträdde på Styresholm i lördags. Han visade upp och berättade om spännande bruksföremål från förr, spelade folkmusik tillsammans med sin fru Eva, och drog några roliga skrönor om lokala byoriginal.

Tage Lundqvist har varit på Styresholm tidigare, och det var ett önskemål från många att bjuda in honom igen, berättade Gun Bengtsson från arrangerande Föreningen Styresholmsspelet.

- Han hör dessutom så bra ihop med miljön här, sa Gun.

Tage Lundqvist, som är pensionerad slöjdlärare, bor numera i jämtländska Brunflo, men har sina rötter i Edsele i västra Ångermanland. Mycket tidigt började han intressera sig för gamla verktyg och andra bruksföremål, folktro och folkmusik.

- För mig hänger allt detta ihop, säger Tage Lundqvist.

Det som fascinerar honom mest och som han vill berätta för andra om är hur de olika föremålen användes, och vad de användes till. Han anser också att bruksföremål förr var resultatet av genuint hantverk, med bestående estetiska värden, något som har gått förlorat i det moderna samhället.

Mest förtjusning bland publiken väckte förmodligen de fiffigt konstruerade låsen ända från vikingatiden som Tage visade upp. Dessutom hade han och hans fru Eva hittat exakta kopior av dessa lås så långt bort som Marrakech i Marocko.

Tage musicerade bland annat på så kallade durspel, eller Magdeburgdragspel, föregångare till våra dagars dragspel.

För musiken stod också en trio bestående av Magdalena och Jörgen Desén, i det civila bokhandlare från Sollefteå, och Jörgens bror Stefan Grahn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar