Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 8 mars 2011

Slöseri med talang


Det börjar med en spröd barnvisa och tafatta drömmar om framtiden. Sedan blir det mer vuxna toner med en sensuell tango. In kommer Maria Lundqvist i full maskeradutstyrsel, och strippar sakta, för att till slut stå blottad inför publiken. Det ska bli en ”färgsprakande och personlig vaudevilleföreställning”.

Maria Lundqvist är en stor skådespelarbegåvning. Hon har en fenomenal kontroll över sin kropp och inte minst sin röst, som hon förmår varierar inom ett otroligt brett register.

Hon är en duktig sångerska, och föreställningen innehåller några riktigt fina sångnummer, både jazzigt stämningsfulla låtar och ett par bravurnummer ur ”Kabaré” och ”Linje Lusta”.

Sami Al Fakirs femmannaband ackompanjerar med den äran.

Hon har också en obestridlig humoristisk talang, och hennes ”Linus på linjen”-nummer om kroppsfixering och skönhetsideal är av högsta klass. Några scener till tar upp teman kring kärlek och relationer.

Det är naturligtvis inte fel på något sätt att blanda humor och allvar. Allt behöver inte heller vara så djupsinnigt, det måste finnas utrymme för lättsinne och lättsamhet. Men tyvärr tappar Lundqvist greppet, humorn blir bara plump, publiken lockas att skratta åt att hon kliar sig själv och andra i skrevet, platta sexskämt haglar, och när hon har sagt för femtioelfte gången ”jag skämtar bara”, så förstår vi att det inte alls är roligt.

Hon har förvisso en stark scennärvaro, men blandar ihop publikkontakt med förnedringsskämt och blir då lika underhållande som en lekledare på After Ski på ett sämre fjällhotell.

Andra akten blir till en utdragen plåga när Lundqvist förvandlar vaudevillen till pinsam buskis. Vad har hennes tidigare figur Sally där att göra, förutom att det kan vara publikfriande på ett billigt sätt?

Till råga på allt går hon stundtals över gränser och blir direkt sexistisk.
Det är inte särskilt färgsprakande, och det är inte ett dugg personligt, vore hon en man skulle det utan vidare kallas för ”gubbsjukt”, det här vill jag inte kalla någonting alls, det bara vulgärt.

Ett totalt obegripligt slöseri med talang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar