Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 27 oktober 2023

Om nödvändigheten att gå vidare i livet

 



Filmen ”Natten till den 12” är till det yttre ett kriminaldrama med ett olöst mordfall. Men filmen har också mer långtgående existentiella implikationer.

Ett synnerligen brutalt mord begås i ett litet samhälle utanför Grenoble. Ett utredningsteam tar sig an fallet. Gruppen består av helt vanliga snutar, inga kluriga original, inga skarpsinniga detektiver, bara ordinära poliser som jobbar med traditionella utredningsmetoder.

Trist men ofta effektivt.

Polisernas karaktärer har så klart kryddats med diverse personliga problem. De är som folk är mest, de är också som poliser är mest. Eller kanske lite bättre, som den kvinnliga kollegan som ansluter till gruppen efter några år konstaterar: ni är i alla fall mindre rasistiska.

Alltid något.

Teamet följer upp olika spår, och varje gång som det verkar nära en lösning spricker fallet. De genomför ett stort antal förhör med misstänkta män, men kommer inte närmare en lösning.

Det frapperande, och på sätt och vis tragiska, är att var och en av männen kan ha varit mördaren. Det är förvisso inte ett obekant, men inte desto mindre ett ofta förbisett faktum att de flesta, så gott som alla, brott begås av män, företrädesvis unga män.

Gruppens unge ledare Yohan blir helt besatt av fallet och kan inte släppa det mentalt, i en sorts fixering vid det förflutna, här förstärkt av en mans skam över det manliga våldet.

Filmen är mycket välgjord, duktiga skådespelare, bra driv och balans i berättelsen, välanpassad musik, och inte minst fint foto från omgivningarna i det som kallas för franska Alpernas huvudstad. Antingen betagande vackert eller skrämmande hotfullt, beroende på betraktarens perspektiv.

Kriminalhistorien är också ett sätt att berätta om nödvändigheten att gå vidare i livet, även om man bär det förflutna med sig får det aldrig lov att förlama. Det illustreras mycket åskådligt av Yohans cykelintresse. Till att börja med cyklar han runt, runt på en velodrom utan att någonsin komma fram. När han väl släpper det mentala bagage som har paralyserat så länge ger han sig ut på en tuff tur upp i bergen med ett löfte att nå toppen.

Det kommer nog att gå.

 

Natten till den 12
Regissör: Dominik Moll
Originaltitel: La Nuit du 12
Land: Frankrike, Belgien
År: 2022
Skådespelare / Medverkande: Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Théo Cholbi, med flera
Distributör: Njutafilms


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar