Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 28 januari 2022

Kluvet samhälle i skuggan av Förintelsen

 



Den 27 januari 1945, befriades koncentrationslägret Auschwitz av sovjetiska trupper.

Den syn som mötte förfärade till och med de luttrade rödarmisterna. Auschwitz utgjorde, tillsammans med Birkenau, som var det egentliga förintelselägret, och arbetslägret Monowitz, den största komplexet i nazisternas förintelsemaskineri. Auschwitz står som symbol för nazisternas brott mot mänskligheten, och den 27 januari högtidlighålls över hela världen som Förintelsens minnesdag.

Under knappt fem år mördades i Auschwitz 1,1 miljoner människor – lågt räknat. Nästan en miljon av dem var judar De flesta gasades ihjäl direkt vid ankomst, och brändes i krematorier. Resten dog av utmattning, undernäring och sjukdomar.

Bland de dödade fanns det medborgare från de flesta länder av Europas länder, också Norden: Danmark och Norge. Också romer och homosexuella fanns bland offren.

Det är överväldigande siffror, som inte bara kan avfärdas som ”statistik”, de återger trots allt vidden av mördandets fasansfulla omfattning.

Idag finns på en del av det gamla lägerområdet ett museum. Det omfattar bara en liten del av det som utgjorde lägret Auschwitz-Birkenau, som utbredde sig över två tusen hektar, det nuvarande området som omfattas av museet Auschwitz-Birkenau är begränsat till 191 hektar.


Läs hela texten i Tidningen Ångermanland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar