Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 18 januari 2022

En makalös spionkarriär



 


Agent Sonya
Ben Macintyre
Övers: Birgitta Ericsson
Historiska Media


Det finns människoöden och det finns människoöden. En del mer spännande, mer fantasieggande. Sonya Kuczinskis levnadsbana uppfyller definitivt alla kriterier för spänning, fantasi, äventyr och fara.

Hon växer upp i en välbärgad judisk akademikerfamilj i Tyskland, engagerar sig tidigt i kampen mot nazismen, vilket snart driver henne i armarna på kommunismen. Att det är endast Sovjetunionen som kan stå emot fascismen är ett axiom för henne som hon förblir trogen hela sitt liv.

När familjen tvingas fly landet efter nazisternas maktövertagande hamnar hon i Kina, och där rekryteras hon som agent av Sovjets militära underrättelsetjänst. Det blir början på en makalös spionkarriär.

Hon spionerar framgångsrikt på de allt mer expansiva japanerna och kinesiska nationalister. Spionuppdragen för henne vidare till Polen och Schweiz. Hon planerar ett attentat mot Hitler – som hade goda chanser att lyckas, men ställdes in på grund av Molotov-Ribbentropp-pakten 1939.

Den oheliga alliansen chockade alla på vänsterkanten, och även sådde et frö av tvivel, eller åtminstone förtvivlan hos Sonya. Redan tidigare hade stalinismens framfart med utrensningar, arresteringar och skådeprocesser fått henne att ana att det finns ett glapp mellan ideal och verklighet.

Men hon förblev helt lojal. Och segern över nazismen, där Sovjets insats var avgörande, bekräftade än en gång att hon hade valt rätt väg.

Hon fortsätter med sitt spionerande också efter kriget, och spelar en central roll i att avslöja atombombens hemligheter för sina sovjetiska uppdragsgivare.

Hon avancerar till överstens grad inom Röda armén, och blir flerfaldigt dekorerad med höga ordnar. Hennes bana korsas av några av historiens mest bemärkta spioner som Richard Sorge och Klaus Fuchs.

Och när de brittiska och amerikanska kontraspionagen är sent omsider henne på spåren lyckas hon i sista minuten komma undan och ta sig till Östtyskland. Där för övrigt hela hennes familj redan finns.

Utom exmaken Rudi, också han spion men på långa vägar inte lika framgångsrik och lyckosam, som försmäktade i ett läger i Gulag, ännu ett offer för stalinistisk terror och paranoia.

Sonya är visserligen inte helt tillfreds med livet i Östtyskland, det där glappet som hon anade sig till redan tidigare vidgas betänkligt. Men hon påbörjar frejdigt en ny karriär – nu som författare, och fortfarande lika framgångsrik.

Macintyres skildring av Sonyas liv är lika spännande som en thriller, utomordentligt välresereachad, rappt skriven, och med en beundransvärd empati, även där han uppenbarligen inte delar hennes värderingar och ideal.

Han är inte nådig mot framför allt den brittiska underrättelsetjänstens tafatthet, för att inte säga uppseendeväckande inkompetens. Som kan bara matchas av deras arrogans.

Macintyre visar övertygande hur Sonya många gånger undviker misstankar, även när alla lampor lyser rött, bara för att hon är kvinna, och därför undgår underrättelsetjänstens fördomsfulla mansgrisar, som inte ens kan tänka tanken på en mästerspion i kjol.

Ett lysande stycke 1900-talshistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar