Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 5 mars 2013

Om livet före döden


Livstid
Sven-Eric Liedman
Bonniers, 2013

Trots att det är en sådan avgörande dimension för våra liv har ingen hittills kunnat förklara vad tid är. Och ändå vet vi att den finns där obevekligt. Hur ofta säger vi inte, underförstått resignerat klagande, att ”tiden går”.  Det kanske mest talande sättet att förhålla sig till tiden är i relation till något eller någon, främst då våra barn och i sin tur deras barn i generation efter generation.

Så var det tydligen för idéhistorikern Sven-Eric Liedman när han skulle få sitt första barnbarnsbarn, ett ord med en uråldrig, nästan gammaltestamentlig, klang. Då föddes ett starkt behov hos honom att sammanfatta och förklara sitt eget liv, och så idéhistoriker han är vill han gärna göra det mot bakgrund av vad som formar och avgör livet i stort.

Det blev en bok som är en liten lärd essä, med många infallsvinklar och utvikningar som hör genren till, även om jag kan tycka att det bitvis blir lite väl hoppigt, utan att det framstår som riktigt motiverat för läsaren.
Liedman varvar egna funderingar med porträtt av både kända och okända historiska personer, vars liv utmärks just av stora och avgörande val.

Att välja något (eller någon) betyder samtidigt att avstå något annat (eller någon annan). Hur vet vi om valet var det rätta? Det gör vi inte, i det ligger på samma gång livets tragik och tjusning. Ett val kan betyda lycka men också olycka. Våra val är inte fria, de begränsas i mycket högre grad än vad vi oftast är medvetna om av arv och miljö, uppfostran, samhällets normer och konventioner, och, skyndar sig Liedman att tillägga, klass.

Här är marxisten Liedman i sitt esse. I ett klassamhälle hör pengar och frihet nära ihop. Vi har ingen frihet att välja våra val, valen är påtvingade och godtyckliga, och uttrycks ofta i termer av ekonomiska kalkyler. Vår numera så omhuldade valfrihet är inte mycket till vare sig val eller frihet.

Framför allt hänger frihet och ansvar nära samman.

Liedman är också en sann dialektiker med säker blick för den motsägelsefullhet och mångfald som är själva livet. ”I livet finns allt. Allt”. Så förenas den lilla och den stora världen, med livets alla oväntade vändningar, till en starkt bejakande tro på ett liv före döden.

En liten bok om stora frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar