Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 19 mars 2013

En smäll som kan bli klassisk


ROMAN
Örfilen
Christos Tsiolkas
Övers: Olov Hyllienmark
Leopard, 2012

Alla som fortfarande inte har läst ”Örfilen” av den australiensiske författaren Christos Tsiolkas, oavsett om de har sett den välgjorda tv-serien eller inte, är att avundas. Det är en fantastisk roman, en veritabel triumf för den psykologiska realismen.  Det är länge sedan, faktiskt mycket länge sedan, som jag läste en bok som med samma skoningslösa skärpa och inträngande insikt skildrade människans motsägelsefulla och komplexa väsen.

Under ett grillparty ger en vuxen man en treåring en örfil. Kring den händelsen bygger Tsiolkas upp åtta olika människoöden, som flätas samman på ett intrikat sätt. Porträtt tecknas med ett djup och en bakgrund som skapar förståelse och empati, utan att egentligen ursäkta någonting.

Det revolutionerande nya är gamla sanningar som berättas utan att ens för ett ögonblick riskera att stranda på banalitetens grund. Alla människor är unika, men ingen ä ren ö. Det finns mycket som skiljer oss åt, men ännu mer som förenar. Och på den eviga frågan om människan är god eller ond är svaret det självklara men alls inte triviala: hon är både och.

”The Times” lär ha kallat romanen för ett ”modernt mästerverk”. Det är bara att instämma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar