Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 4 mars 2013

100 år för De nio

Ett fint samfund firade 100-årsjubileum nyligen:


Samfundet De nio fyller 100 år. Det tillhör inte de mest kända kulturinstitutionerna, trots att dess ledamöter tillhör, och har alltid gjort, den yppersta kultureliten i Sverige, med namn som väl kan matcha Svenska Akademien.  Man delar årligen ut prispengar som uppgår till nästan en miljon, och ger ut en litterär publikation av högsta kvalitet.

Samfundet bildades den 14 februari 1913 i Stockholm på grundval av ett testamente av Lotten von Kræmer. Hon var författare och filantrop, skrev både poesi och prosa, men hennes litterära kvarlåtenskap har numera fallit i glömska. Däremot lever hennes namn kvar som donator. De tillgångar som hon lämnade till Samfundet i sitt testamente uppgår i dagens läge till över 100 miljoner kronor.

Samfundets främsta syfte är att dela ut litterära priser, men då Lotten von Kræmer också var starkt engagerad i frågan om kvinnlig rösträtt, ska samfundet också främja fred och jämlikhet. Det återspeglas i samfundets sammansättning. Ledamöterna väljs på livstid, men till skillnad från Akademien har man möjlighet att hoppa av. Antalet ledamöter är som namnet antyder nio, fyra män och fyra kvinnor, och en ordförande, som varannan gång är man, varannan kvinna.

Till de första ledamöterna utsåg von Kræmer bland annat prins Eugen, Selma Lagerlöf och Ellen Key, prinsen tackade dock nej. Genom åren har litterära storheter som Astrid Lindgren, Birgitta Trotzig, Elin Wägner, Hjalmar Gullberg, Karin Boye, Karl Vennberg, Sara Lidman och Marika Stiernstedt (olyckligt gift med Lubbe Nordström) varit ledamöter. Det är svårt att inte bli djupt imponerad.

Idag leds samfundet av litteraturprofessorn Inge Jonsson, och bland ledamöterna märks namn som Agneta Pleijel, Kerstin Ekman och Niklas Rådström.

Samfundets stora pris för 2012 tilldelades författaren Arne Johnsson. Bland tidigare pristagare finns litterära celebriteter som Kristina Lugn, Elsie Johansson, Torgny Lindgren, Erik Beckman, P O Engquist och P C Jersild
.
Sedan 2003 ger Samfundet De nio varje år en litterär kalender – en sådan är alltså inte en almanacka, utan en samling texter som ges ut regelbundet. Varje nummer innehåller ett temablock om någon av de tidigare ledamöterna, och dessutom en längre intervju med den senaste mottagaren av De nios stora pris.

Kalendern har ett grundmurat gott rykte i litterära kretsar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar