Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 30 mars 2013

Flytta Teater Västernorrland till Härnösand!


Teater Västernorrland har under Iso Porovics ledning genomgått en fantastisk utveckling. Satsningar på konstnärlig kvalitet och samhällsangelägna teman har skapat spännande föreställningar, som har rosats av kritikerna, lockat stor publik, och gjort det möjligt för ensemblen att nå sin fulla potential.

Låter som en framgångssaga, allt frid och fröjd, och en lysande framtid för teaterlivet i vårt län.
Men märkligt nog är det inte så. Det är inte utan en viss förvåning, och definitivt med bestörtning, som man kan läsa Iso Porovics debattartikel i Sundsvalls Tidning (23 mars) med den talande rubriken ”Att koka en god soppa på en rostig spik”, där han bland annat skriver: ”Idag, med den situation som föreligger, pressas vi in i det ekonomiska systemet, och istället för att ge alla möjlighet sitter vi och räknar pengar./../ Teater Västernorrland är en av dessa kulturinstitutioner, och man kan fråga sig hur det är tänkt att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag under de förutsättningar teatern har. Det finns en gräns för hur mycket vi kan avstå och offra utan att det karvar på kvalité och resultat.”

Kulturen är som Iso Porovic skriver oumbärlig, och man kan faktiskt tycka att just i svajiga tider av ekonomisk kris borde dess roll vara ännu viktigare.
Så ser man det tydligen inte i Sundsvall. Risken är mycket stor att anslagen till teatern minskar, samtidigt som man genom hyreshöjningar ytterligare försämrar teaterns ekonomi. Dessvärre lägger sig klåfingriga politiker i verksamheten, visserligen på politikers vis mest indirekt, och försöker styra mot en mer publikfriande, lättsam och mindre krävande verksamhet. Bröd och skådespel!

Teater Västernorrland lockades en gång i tiden från Härnösand till Sundsvall. Året var 1992, och lockbeten var dels en sammanhållen scenisk verksamhet, vilket inte genomfördes fullt ut då Norrdans är huvudsakligen kvar i Härnösand, och dels ett nytt teaterhus. Av det bidde det inte ens en tumme, och drygt 20 år senare är utsikterna att det ska förverkligas minimala. För att uttrycka det mycket snällt.

Att man fortsätter verka i den gamla – förvisso charmiga – teatern innebär sämre tillgänglighet för publiken, en orimlig arbetsmiljö, och faktiskt ökade utgifter, då dryga viten för arbetsmiljöbrott måste i praktiken tas in i budgeten!

Sundsvallspolitikernas ointresse i kombination med de orimliga arbetsförhållandena borde få teaterledningen att fundera över en återflytt till Härnösand.

Härnösandsteatern har ändamålsenliga lokaler av högsta klass, två scener, den stora har en tillräckligt rymlig salong, här finns också kontorslokaler och andra nödvändiga utrymmen. Läget är perfekt mitt i stan, men ändå lite avskilt. Dessutom vore en flytt till Härnösand en välkommen markering norrut, till en eventuell framtida regionsbildning med Västerbotten.

Härnösands politiska ledning är kulturvänlig, både kommunalrådet Fred Nilsson och oppositionens Anders Gäfvert har visat ett genuint kulturintresse. Här finns också en kulturtörstande publik, och en högst kompetent kulturchef, med en väl fungerande organisation. Härnösand är redan nu en av de kommuner i Sverige som satsar mest på kulturlivet. Lärdomsstadens traditioner förpliktigar.
Jag kan inte annat än enbart se fördelar med en flytt.

Satsa på teater! Flytta Teater Västernorrland till Härnösand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar