Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 4 juni 2012

Musikalisk resa med Titanic


Det är 100 år sedan Titanic sjönk. Det är världshistoriens mest omtalade fartygsolycka, och berättelserna om Titanic lever kvar. Så gör också musiken som fartygsorkestern spelade. Bilden av orkestern som oklanderligt klädd spelar ända till slutet är mycket suggestiv och fylld av symbolik. Filmen ”Titanic” gav Kaprifol Salongsorkester, med medlemmar från hela Ådalen, idén om ett särskilt Titanicprogram.


På fredag kväll framfördes det på Medeltidscentrum i Styresholm.

Föreställningen består av två avdelningar. I den första förflyttas publiken med fantasins och musikens hjälp till det lyxiga förstaklassdäcket. Det musikaliska framträdandet varvades med fascinerande berättelser om fartyget och dess rika och excentriska passagerare. Musiken som spelas är direkt hämtad från de originalnoter från White Star Line som finns bevarade. Det är Pomp and Circumstance, Tjajkovskij, Offenbach, men också den tidens populärmusik, framför allt ragtime.

Efter pausen får vi lov att kliva ner några våningar där tredje klassen håller till. Orkestern har nu bytt till från frack till mer lantlig utstyrsel. Och musiken är irländsk folkmusik. Visserligen har man ingen kunskap om vilken slags musik spelades i på tredjeklassdäck, men det ligger nära till hands att tro att det var folkmusik. Och det som Salongsorkester spelar är garanterat tidstypiskt musik från Irland på 10-talet.

Den irländska blandningen av sentimentalitet, upprorsanda och vild glädje är tilltalande, det svänger bra, och publiken hänger med.

Tidigare har Salongsorkestern framträtt på Postmuseet i Stockholm, där man land annat fick tillfälle att hälsa på den sista överlevande från Titanic, Millvina Dean. Just nu arbetar man på att få en inbjudan till det nya Titanic-museet i Belfast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar