Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 12 juni 2012

Oro för vårdcentralen i Nyland


Nyland vårdcentral sommarstänger nästa måndag i två månader, och patienterna hänvisas till Kramfors. Stängningen har orsakat stor oro. Många befarar att det är ett sätt att smygvägen lägga ner vårdcentralen. Det finns också ett utbrett missnöje med bristande information. Därför hade flera organisationer kallat till stormöte på måndag kväll i Folkets hus i Nyland.


Det var flera lokala organisationer som stod bakom mötet. Man hade bjudit in landstingspolitikern Ingeborg Wiksten (FP), René Lidbom-Hedin som är chef för vårdcentralen i Nyland och Höga kusten, och Margareta Sundberg-Westin som är chef i Kramfors.

Mötet inleddes med att en protestskrivelse från Nylands företagare mot stängningen lästes upp.

Sedan fortsatte man med frågor från publiken. Skarp kritik riktades mot den uteblivna informationen.

- Först får man höra ett rykte, sedan helt plötsligt är det en annons i tidningen som berättar om två månaders stängning, sa Kalle Molander, en av initiativtagarna.

Margareta Sundberg-Westin sa sig ha förståelse för oron, men skyllde på att processen för att planera för sommaren började alltför sent.

- Med facit i hand borde vi ha haft möten, men jag tror ändå inte det hade gjort någon skillnad, sa hon.

Många ifrågasatte att Nylandsborna ska ta sig till Kramfors och inte tvärtom. På det svarades att det dels bor fler i Kramfors, men framför allt beror det på att sårbarheten med bemanningen är mycket större på ett litet ställe.

Flera uttryckte tvivel på om vårdcentralen i Kramfors har tillräcklig kapacitet att ta emot patienter från flera upptagningsområden, i synnerhet som det redan nu är ganska långa väntetider. Dessa tvivel stillades knappast under kvällen.

Ingeborg Wiksten förnekade bestämt att det finns planer på nedläggning av vårdcentralen i Nyland. Hon påpekade också att det är inte bara Kramfors som dras med problem, främst läkarbrist, utan de finns lika mycket i länet och hela landet. Men hon ansåg ändå att primärvården i Kramfors kommun är väl fungerande.

- Det är nog bara landstingstoppen som tycker att det fungerar bra, replikerade Kalle Molander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar