Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 30 juni 2012

Kreativitet på bygden


Ett säkert sommartecken i Sollefteå är att det åter blir liv i det gamla hamnmagasinet nere vid älven. Det är Kulturbygden som för tredje året i rad slår upp portarna. Från mitten av juni i drygt två månader framåt erbjuder man ett varierat utbud kulturevenemang av högsta kvalitet. Nytt för i år är inriktningen på lokala kulturutövare.


- Det har vi egentligen velat göra länge, men från början hade vi många gästspel av relativt kända artister utifrån för att etablera oss, säger Petronella Jakobsson, verksamhetsansvarig i år.

Lokal utövare innebär antingen att man är bosatt i Ådalen eller att man har sina rötter här. Många deltagare är hemvändare.

Petronella berättar också att i år har man lyckats att uppnå en bra balans mellan de olika kulturgrenarna. Fokus ligger på unga människor, både som utövare och publik, men Petronella Jakobsson understryker att också äldre är självfallet välkomna.

- Men vi vill i första hand vara en mötesplats för unga konstnärer, där de kan förverkliga sina idéer, utan att vara mainstream eller på något sätt behöva anpassa dem, säger Petronella.

Ett av de mer ambitiösa inslagen i Kulturbygdens program är de workshop i konst, teater och musik, som pågår den här veckan i dagarna fyra. På sätt och vis sammanfattar de genom sin mångfald och sin öppenhet hela Kulturbygdens idé.

Workshopen i musik leds av Sara Parkman, bördig från Härnösand, numera bosatt i Stockholm där hon studerar, men med hjärtat kvar i Ådalen. Sara berättar att workshopen handlar om konsten att improvisera fram musik, slippa ifrån prestationsångesten och framför allt att vidga begreppet vad som är musik och komposition. Det gör man genom spela in ljud, berätta med musik och olika övningar.

Jag får tillfälle att bevittna en sådan övning, deltagarna ligger på golvet och ger ifrån sig ljud, var och en för sig, men samtidigt gemensamt med de andra. De sjunger, jamar, skäller skriker. Resultatet blir en smula förvånande en ganska harmonisk stämsång.

- Det viktiga är inte att det blir något, det här är en process, säger Sara Parkman.

Samma inställning har man inom teaterworkshopen, som leds av Jenny Möller Jensen. Här inleder man trevande med att bli bekant med varandra, sedan ska man ta avstamp i berättande, för att därefter undersöka på vilket sätt som dessa berättelser kan iscensättas.

Sista dagen, som är på fredag, ska de olika workshopen göra något tillsammans, men ännu vet man inte vad. Kanske blir det en film, men det viktiga är att det visar på att kulturens olika delar inte kan ställas mot varandra, utan hör ihop, och gränserna är flytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar