Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 30 juni 2012

Om skogen i Masugnen


Kulturen i Bollstabruk lever och frodas. För fjärde året i rad arrangerar föreningen Stenskolan Kulturdagar, med ett för en liten och fattig förening osannolikt stort och rikt program. Satsningen uppskattas av många, inte bara Bollstabor. De guidade vandringarna till Borgberget och Svedjeberget, liksom visningen av Bollstasågen – norra Europas största! – drog mycket publik.


– Många tycker att det är roligt att det händer något i Bollsta, säger Svea Larsson, en av föreningen Stenskolans eldsjälar.

Hjärtat i Kulturdagarna är den gamla Masugnen vid Bollstaån, ett synnerligen lämpligt ställe som förenar på ett symboliskt sätt nuet med det förflutna. Lokalen har också högst specifika ljud- och ljuskvaliteter.

Just nu kan man där beskåda tre olika konstutställningar. Den ena är ett sparsmakat urval av Lisa Ydes keramik.

Sedan är det oljor av Anna Renström. Det är tre tavlor, som alla har träd som gemensamt motiv. Stilen är närmast impressionistisk, med starka färger och tydliga kontraster.

Sist men verkligen inte minst finns där en serie fotografier av Carola Harrison Holmberg med Elin Kristoffersson i Skuleskogen.

Elin var dessutom högst närvarande i Masugnen på fredag när hon bjöd på en dansföreställning. Utgångspunkten var fotoutställningen, och temat var upplevelsen av att vara ensam i en stor, tyst skog.

Det börjar dramatiskt i högt tempo, som sedan sjunker undan för undan till kontemplativ stillhet. Man kan tänka sig att det är den moderna stressade människans upptäcktsresa genom skogen, som samtidigt blir också en färd i ens inre.

Det blev en föreställning som berörde, och som hämtade mycket av sin styrka från omgivningens ljud, och Masugnens dunkla och skiftande ljus.

Elin har själv koreograferat dansen, och i sin gröna klänning, designat av ingen mindre än Sarah Mårskog, såg hon faktiskt ut som ett skogsrå.

Kulturdagarna fortsätter på lördag med konsert med Sollefteåbandet Swing ´n Sweet. På söndag är det gudstjänst, och man avslutar nästa fredag med stor utställning av Klas Klasson på Folkets hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar