Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 15 maj 2012

Hantverk i internationell klass i Kramfors


Det var vernissage för Möbel-och byggnadshantverksprogrammets examensutställning i Kramfors konsthall på lördag. Utbildningen vid Trä- och Järnakademin på Vallen håller mycket hög internationell standard.


- Jag har besökt skolor i Frankrike, och Kramfors ligger klart före, sa Lars Sjöberg, nestorn inom svensk byggnadsvård

På skolan finns elever från hela Sverige, och även från utlandet. Ångermanland respresenterades av Linda Sandström och Erika Asplund från Örnsköldsvik.

Anna Forsström från Motala berättade för tidningen att hon hade kollat på internet genom alla möbeltapetserarutbildningar som finns i Sverige, och tyckte att Kramfors var klart bäst. Hon ställde ut en badkarsoffa (!) med avtagbar front i egen design. Hon skulle nu efter examen flytta till Lomma i Skåne för att jobba som lärling.

En som däremot kommer att stanna i Kramfors är Jacob Heissenberger från Furusund i Roslagen. Han ställde ut en modell av en veranda i två våningar i grosshandlarstil. Han var lite tveksam om efterfrågan på just sådana arbeten var så stor, men hoppades på beställningar på andra snickeriarbeten.

Samtliga fyra inriktningar inom möbel- och byggnadshantverksprogrammet fanns representerade på utställningen: byggnadsvård, möbelsnickeri, möbeltapetsering och smide. Utbildningen är antingen två eller tre årig, och ger högskole- respektive kandidatexamen. Dessutom kan man inom snickeri, tapetsering och smide göra gesällprov, som ligger utanför utbildningens akademiska del.

Utställningen, som var mycket välbesökt, präglades av mycket hög kvalitet, som gav genomgående uttryck åt en genomtänkt balans mellan form och funktion, tradition och förnyelse.

- Det är roligt att göra något nytt av det gamla, sa Erika Asplund, som hoppas att få jobba med bilinredningar.

Utställningen pågår till den 22 maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar