Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 15 maj 2012

Hög standard och blandat bandat på ung kulturfestival


På lördag var det länsfestival av Ung Kultur Möts, UKM, på Folkets hus i Bollstabruk. Festival alltså, inte final, vilket är viktigt att notera, då UKM är ingen tävling. Det är snarare en mötesplats, ett forum där unga kulturintresserade människor kan komma samman, visa upp sina färdigheter och utbyta erfarenheter.


UKM:s adelsmärke är bredden, här samsas konst, dans, film och musik, och snart sagt alla stilar och genrer är representerade. Årets upplaga av UKM var inget undantag, även om jag saknade poesin, som annars brukar dyka upp då och då.

Kvalitén brukar genomgående vara mycket hög, så var också fallet i år.

Inte mindre än 17 unga människor ställde ut sina konstverk. Det var blandade tekniker, foto, digitala bilder, teckningar, måleri, skulptur och pappersbilder, men även design och hantverk. De dominerande teman uppfattade jag som Ungdom, Miljö och Populär kultur.

Noterbart är att ingen från Kramfors ställde ut, vilket är lite förvånande med tanke på den starka konsttradition som alltid har funnits där.

På stora scenen visades upp hela 29 stycken olika akter. Mest var det förstås musik, men också dans och film. Dansen var i den fria, moderna stilen, med mycket ambitiös koreografi. De två filmerna som vi fick se var dels en trailer för en skräckfilm, dels ett otrohetsdrama, en kortfilm med glimten i ögat.

Musikstilarna var högst blandade, eller som kvällens konferencier Klas Norberg, känd från The Scramblers, Noratrion, med mera, och själv fyra gånger deltagare i UKM, sa:

- Man vet aldrig vad som kommer ut på scen. Det är det som är så kul.

Tydligt var att det som gäller är i första hand ballader till eget ackompanjemang eller hårdrock. En stilla undran: varför var ingen från Timrå representerad? Finns det inga ungdomar som musicerar där? Märkligt.

UKM är mer än en kulturuppvisning, det är också ett möte, med olika teman. Årets tema var lokalhistoria, och bland annat tittade man på delar av filmen ”Ådalen 31”, vilket blev en riktig aha-upplevelse för många.

Publiktillströmningen var mycket god under kvällen, och stämningen ar hela tiden på topp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar