Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 7 maj 2012

Fackeltåg till minne för missbrukets offer


KID-veckan inleddes på söndag i Kramfors med ett fackeltåg, som gick från Folkets hus till torget. Syftet med manifestationen var att ära och minnas alla offer för drog- och alkoholmissbruk.


- Det rör sig om någon, eller några, som dör varje år, sa Bengt Forsell, en av initiativtagarna.

Aprilvädret bjöd på strålande sol, och även om skenet från facklorna inte gjorde någon större effekt, var symboliken desto tydligare.

Det är nätdrogerna och haschrökningen som är de stora bovarna. Också alkoholen är ett problem, man vet att det dricks mycket bland ungdomarna, även om Bengt Forsell kunde konstatera att det glädjande nog har skett ett trendbrott de sista två åren, och bland annat har drickandet bland niondeklassare minskat med 30 procent.

Bengt Forsell har arbetar som polis i 37 år, varav 23 i Stockholm. När han flyttade till Kramfors saknade han ett förebyggande arbete mot droger bland ungdomar.

- Vi behövde ett engagerat ungdomsarbete, och vilka är bättre på det än ungdomarna själva? säger Bengt Forsell.

Han tog kontakt med några intresserade unga människor, och resultatet blev föreningen K.I.D. som står för Kramfors Inga Droger. Man stöds helhjärtat av kommunen, och har nära samarbete med nykterhetsrörelsen. En viktig framgång som man redan har uppnått är drogfria discon på Gladan en gång i månaden , som har visat sig vara mycket uppskattade.

- Vi har också sett att flera ungdomar som tidigare var i riskzonen är med oss nu, sa kommunens Gudrun Sjödin.

KID-veckan är kulmen på föreningens verksamhet, med aktiviteter varje dag.

Under mötet på torget hölls tal av Gudrun Sjödin (S) från kommunen, Eva Tånneryd från studieförbundet NBV, Margit Ulander från IOGT/NTO, Bengt Forsell, och Mattias Holmberg från föreningen K.I.D. Man höll också en tyst minut för att hedra offren för drog- och alkoholmissbruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar