Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 18 maj 2012

Folknykterhet och gökotta på Gudmundrå hembygdsgård


Folknykterhetens dag firades på torsdag i Kramfors. Avsikten var att hålla till utomhus, men man hade inte vädrets makter med sig då det regnade kraftigt. Istället fick man vara inne på Gudmundrå hembygdsgård.


Folknykterhetens dag har firats sedan 1925 på Kristi Himmelsfärdsdag runt om i Sverige, bland annat med stora evenemang på Skansen. Årets firande i Kramfors i år var ett samarrangemang med Gudmundrå församling, och började med en gökotta – även om den göken gick inte upp så tidigt.

Nykterhetsrörelsen har tidigare arbetat nära samman med frikyrkorna, men har numera också ett bra samarbete med Svenska kyrkan.

- Det är en gammal tradition att vi är med. Vi vill gärna vara med och stötta, säger kyrkoherde Agne A Andersson.

Han berättade också att han i sin ungdom hade varit med flera gånger under firandet på Skansen.

Man inledde med en gudstjänst. Flera personer läste texter ur Bibeln, och Agne Andersson höll en predikan. Ådalens blåsorkester spelade psalmer.

Maud Näsman, ordförande i Kramforsavdelningen av samarrangerande Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), läste sedan en förbön.

- Tyvärr ökar alkoholkonsumtionen bland kvinnor, framför allt när det gäller vin. Men det glädjande är att den minskar bland ungdomar, sa Maud Näsman.

Evert Strindin informerade om MHF:s verksamhet.

Man avslutade med kaffeservering, och naturligtvis fanns det alkoholfria alternativ.

Huvudarrangör för Folknykterhetens dag var studieförbundet NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar