Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 21 maj 2012

Glada kor ut på bete inför storpublik


Det var betessläpp på Peter Edholms gård i Salberg i Nordingrå. Inför en månghövdad och nyfiken publik släpptes ett 50-tal ystra kor ut på grönbete. Det gick inte att ta fel på kossornas glädje att få komma ut i det fria efter långa mörka månader i ladugård. Men gladast var nog Peter Edholm, som förutom betessläppet bjöd gästerna på flera olika aktiviteter.


Sverige är det enda landet i världen där kor har lagstadgad rätt att få gå på bete. I Norrland gäller minst två månader, Peter Edholm har KRAV-märkt produktion och därför får hans kor vara ute i hela fyra månader. Det håller landskapet öppet, samtidigt som det bevarar den biologiska mångfalden och kulturmiljön.

Gården i Salberg är omkring 170 hektar stor, och där håller Peter Edholm 75 kor, mest av rasen SRB och amerikansk lågland, som är de vanligaste i Sverige. De producerar 600 000 liter mjölk per år. På gården finns förutom Peter tre anställda, vilket ger honom en möjlighet att ta semester och få lite ledigt då och då.

– Verksamheten går bra, om jag får prata för mig själv, säger Peter.

Det är första gången som man i Salberg har betessläpp inför publik. 150 personer, många var barnfamiljer, har samlats för att bevittna den stora händelsen.

– Roligt att det finns ett så stort intresse, sa Peter Edholm.

Även om Peter Edholms kor får gå lösa i ladugården är det stort för dem att få komma ut. Man hör att korna förstår att det är något viktigt på gång, det är mycket rörelse inne i ladugården och det råmas mycket, oklart om det är av oro eller förväntan.

När så portarna slås upp blir det en väldig trängsel i dörröppningen, alla vill ut på samma gång, samtidigt som de blir bländade av det plötsliga solljuset och förvånade, och förmodligen uppskrämda, av den stora åskådarskaran. Det blev vilda språng och ett nervöst rusande fram och tillbaka, men personalen lyckades snabbt att få alla korna att gå längs rätt väg åt rätt håll. Djuren lugnade ner sig, och högg med välbehag in på det gröna men fortfarande lite knappa gräset. Flera månader av frihet ute i naturen hade börjat.

Alla barnen fick en ballong från ett sponsrande mejeri, det bjöds på mjölk och bullar, och sedan gick alla tipsrundan.

Peter Edholm var mycket nöjd med dagen.

– Kul att vi fick ett tillfälle att marknadsföra både mjölken och detta fantastiska yrke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar