Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 27 maj 2012

Konstrundan i Nordinrå femårsjubilerar


Pingsthelgen är visserligen inte en röd dag i almanackan längre, men bland konstnärer i Nordingrå är det helgen med stort H. Då är det nämligen dags för Konstrundan, nu för femte året i rad. Evenemanget har växt för varje år, och nu finns det en stark känsla av att konceptet sitter som det ska, och det är möjligt att gå vidare och expandera.


Invigningen av Konstrundan sker traditionsenligt på Körningsgården på fredag klockan tolv. Eftersom landshövdingen var upptagen den här gången, kommer Birgit Dahlgren att invigningstala. Birgit är ju den som kläckte idén till Konstrundan en gång i tiden, och hon har hela tiden varit en av eldsjälarna.

Jag frågar Birgit om hon då för fem år sedan trodde på att det skulle firas ett femårsjubileum.

- Nej, det gjorde jag faktiskt inte, jag har sett så många sådana idéer födas och sedan snabbt dö. Men försöka duger alltid!

Flera av konstnärerna protesterar högljutt, och menar att det fanns all anledning att tro på Konstrundans fortlevnad.

- Det finns en så stark konsttradition här i Nordingrå, det gäller bara att bygga vidare på det, säger Kethy Bjesse.

Nyckeln till framgång har varit samarbete. Konstnärerna är förvisso konkurrenter, men de har ändå lyckats att hålla sams, och stötta varandra, och på det sättet kunnat utveckla Konstrundan, vilket gagnar alla.

Än en gång slår Konstrundan rekord i antalet utställare. Förra året var det 32, i år är man uppe i 35 stycken.

- Det skulle inte förvåna mig om det blir ännu fler nästa år, säger Ove Grandics.

Ove menar att Konstrundan väcker kreativiteten hos många som annars håller låg profil, men som vågar sig ut när de ser all denna konstaktivitet runt omkring.

Tack vare det stora deltagandet blir naturligtvis variationen större, fler olika tekniker, stilar och genrer blir representerade. Det gör Konstrundan intressantare och drar förhoppningsvis en större publik. De senaste åren har man lockat omkring 3000 besökare till Nordingrå. Ove Grandics påpekar att det innebär att Konstrundan är nästan ensam om att ha lyckats förlänga säsongen, alla norrländska arrangemangs stora dröm.

Nu när Konstrundan är etablerad, och rutinerna inarbetade, känner konstnärsgruppen att det finns utrymma att utvidga programmet inför nästa år. Framför allt tänker man satsa på andra kulturaktiviteter, som musik och litteratur.

- Det finns fortfarande mycket att göra, säger Ove Grandics.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar