Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 19 februari 2020

Underbarn, framgångsrika och älskade av sin samtid – här är kvinnorna som musikhistorien glömde





Projektet ”Sounds of women” har som sin ambition att lyfta fram bortglömda kvinnliga musikkompositörer. Bakom projektet finns jämtländska Trio Quinta och sopranen Lena Moén. På måndag framförde de sitt program ”Gömda skatter” på Röjåssalen i Härnösand.
Det är ett sorgligt faktum att det finns många kvinnliga kompositörer genom historien som har hamnat i glömskans totala skugga enbart på grund av att de var kvinnor. Om nu någon tvivlar på det  blev måndagens konsert ett övertygande bevis på att det är inga konspirationsteorier, inte heller feministiska påfund eller politisk korrekthet utan patriarkala förtryckarstrukturer som har glömt och gömt de musicerande kvinnorna.
Det kan inte heller råda någon tvekan om att de verkligen är bortglömda. Av de tio kompositörer vars verk framfördes under kvällen hade jag bara hört talas om en (1)! Och det kan inte enbart skyllas på min ignorans.
Med ”Gömda skatter” bjuder Trio Quinta och Lena Moén på en hisnande musikalisk resa genom fyra sekel och åtta länder i tre världsdelar. En i sanning imponerande uppvisning av den kvinnliga musikens rikedom, dess bredd och mångfald.

Läs hela texten i Allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar