Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 15 februari 2020

Folkdans på nytt sätt – kampen om traditionerna inspirerar Norrdans nya föreställning





När de politiska motsättningarna skärps dras allt fler samhällsområden in i den ideologiska striden. Det är ett tecken i tiden att också dansen är en del av idékontroverser, och Norrlands eget danskompani Norrdans lämnar ett bidrag i den pågående samhällsdebatten.
Helt oförskyllt har folkdansen hamnat i den ideologiska kampens frontlinjen. Vän av ordning kan förstås fråga sig vad denna till synes harmlösa sysselsättning har i politikens epicentrum att göra. Svaret är enkelt även om inte direkt uppmuntrande.
De växande nationalkonservativa krafterna håller fram en bild av en depraverad, kosmopolitisk, väsensfrämmande mångkultur, som kontrasteras mot en genuin, inhemsk – enkel och lättillgänglig – folkkultur: traditionella lekar, folkdans och folkmusik.
Det är en bild som inte bara är grovt förenklad, den är direkt felaktig och en historieförfalskning. Det är ingen tillfällighet att folkdansrörelsen, liksom folkmusik- och hembygdsrörelserna, har satt sig på tvären mot nationalismens falska romantik, och istället hävdar med emfas folkkulturens inkluderande och eklektiska rötter och öppenhet mot globala influenser.
På samma sätt som människor som helt enkelt älskar sitt land men avskyr rasism och främlingsfientlighet vill ”ta tillbaka” flaggan, har folkkulturen ambitionen att försvara sin egen integritet mot nationalismens exkluderande inkräktare.
Det är också utgångspunkten för koreografen Ludvig Daaes föreställning ”Vi kan göra va du vill”. Han berättar att som barn i norska Hallingdal älskade han att hoppa omkring i folkdräkt till folkmusikens toner. Idag känns det däremot obehagligt.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar