Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 27 februari 2020

Jubilerande gigant fyller 250 år – firades i Tingshuset med en av Sveriges främsta pianister





Tingshuset i Nyland hade fint främmande då Niklas Sivelöv, en av Nordens främsta konsertpianister och med en internationell karriär, gav en konsert på tisdag kväll. Program var en del i Beethoven-året, man firar 250-årsjubileet av den store kompositörens födelse. Men det spelades även annat under kvällen.
Niklas Sivelöv är inte helt främmande i Tinghuset, han har varit  en frekvent gäst där under de 20 år som Fredrik Högberg har skött om huset. Fredrik har dessutom skrivit en pianokonsert för Niklas, ett äventyr som för Fredriks del slutade med polisanmälan – Niklas hade dock ingenting med den saken att göra, tilltaget att slänga ett brinnande piano från Hammarsbron var helt och hållet Fredriks idé.
En liten svit för piano av Fredrik Högberg, med titeln ”Erotikmusik”, tydligen hämtat från Ovidius med en ung mans – stycket är från 1994 – inte helt ovanliga förkärlek för pretentiösa gester. Redan här finns element som kom att bli typiskt för Fredriks mognare musik, inte minst inslagen av populärmusik, man kan också ana en stark ansats till ett eget personligt uttryck.
Framförandet av ”Erotikmusik” har länge varit mycket otursförföljt, men nu gick det alldeles utmärkt utan några som helst missöden.
Men huvudpunkten under kvällen var som sagt Beethoven. Programmet var mycket klurigt upplagt, det började med den store Ludwig vans första sonat, och avslutades med hans sista, ”kanske den bästa sonat som någonsin skrivits”, enligt Niklas Sivelöv.


Läs hela texten i Allehanda.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar