Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 29 februari 2020

Från nyfiket barn till fullfjädrad führer





Rågblont hår, grå ögon
Sjón
Övers: John Swedenmark
Rámus. 2020

Nazismen gick inte under med Hitler i hans bunker i Berlin. Den gick inte ens under jorden, den ställde sig bara diskret i skuggan, i väntan på gynnsammare tider för att träda fram igen. Tydligen är de tiderna här nu, det märks med en skrämmande skärpa i många länder i Europa och världen.
Samma utveckling har inte undgått det skenbart perifert belägna Island, inte minst genom önationens nära band till Danmark och Norge. Den isländske författaren Sjóns (egentligen Sigurjón Birgir Sigurðsson) kortroman ”Rågblont hår, gröna ögon” skildrar på en stringent, förtätad prosa, ledigt översatt av John Swedenmark, en ung man livsresa från ett nyfiket barn i den tidiga efterkrigstidens Island till en fullfjädrad nazist och lokal führer.
Strax efter krigsslutet kommer det underrättelser om en farbror i Norge som har dömts till livstids fängelse. En faster anländer till Island, hon har fått håret klippt och rakat, efter en tid försvinner hon till Argentina.
Den inhemska rörelsen börjar formera sig, inte minst genom vidsträckta internationella kontakter med likasinnade, förenade i en gemensam kamp mot den kommunistisk-kapitalistiska konspirationen mot den ariska kulturen.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar