Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 19 februari 2020

Spelglädje med folkton när Hazelius Hedin besökte Örnsköldsvik: "Virtuost och dansant"





I hård konkurrens med Mellon bjöd duon ”Hazelius Hedin” på en färgstark folkmusikkonsert i Thuleteatern i Örnsköldsvik. Både Esbjörn Hazelius och Johan Hedin har spelat med i Tomas Ledins ”Höga kusten kapell”, ett slags inofficiellt landslag i folkmusik, en garanti för kvalitet och spelglädje. Den lilla men entusiastiska publiken blev inte besviken.
De två spelmännen har också mängder av egna meriter, dels som duo, men också i andra konstellationer och som soloartister. Att som Esbjörn vara släkt med Skansengrundaren Artur Hazelius är förvisso inte någon merit men inte desto mindre en skojig kuriositet.
Han har sedan unga år ägnat sig helhjärtat åt folkmusiken, framför allt den svenska, men på senare år också den irländska. Hans främsta instrument är förstås fiolen, men för kvällen hade han med sig även gitarr och cittern. Det är han som är duons sångare.
Johan Hedin är virtuos på nyckelharpa, han har gett ut flera album, och har medverkat som nyckelharpist i flera filmer, bland annat ”Arn – riket vid vägens slut”.
Duon varvar instrumentella låtar med sångnummer, repertoaren omspänner folkmusik från Sveriges alla hörn, och återspeglar all den rikedom och mångfald som folkmusik ger uttryck för.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar