Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 11 juli 2019

Puccinis två kortoperor spelades av Operastudion - säkert agerande i bra musikteater





Operastudion Kapellsbergs vårföreställning bjöd på två enaktare av Puccini. De två kortoperorna är av helt olika karaktär, vilket ger operastudenterna en möjlighet att utveckla bredden i deras sångregister, samtidigt som det är ganska publikfriande i ordets bästa mening.

"Gianni Schicchi" och "Syster Angelica" ingår i Puccinis så kallade Triptyk, den tredje var "manteln", och de tre kortoperorna var tänkta att spelas tillsammans under samma kväll.

Uruppförandet var 1918, och i inledning av "Gianni Schicchi" hör man ett tydligt eko av moderna toner, lite weillskt, nästan jazzigt. Sedan blir det snabbt åter mer belcanto-aktigt.

"Gianni Schicchi" är en munter och skälmsk komedi som bjuder på mycket burlesk humor. Temat med giriga släktingar som försöker lura till sig ett arv är också mycket tacksamt, lika universellt som tidlöst.

Och den förväntade glädjen när de som luras blir själva lurade uteblir inte heller.

Musiken är kongenial med innehållet, med Puccinis säkra handlag att leverera musik som är glättig utan att vara banal, och med en sällsynt förmåga att bjuda på trallvänliga bravurarior.

Som vanligt är det elever från flera årskurser som deltar i föreställningen.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar