Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 16 juli 2019

Länets konstnärer ställer ut – hög kvalitet på årets Y-salong





Traditionen med konstsalonger går tillbaka till 1880-talet. De blev omåttligt populära tillställningar, som kom att återspegla dels trenderna inom den moderna konsten, men också bredden inom de olika konstriktningarna. I Sverige är nog Liljevalchs Vårsalong mest känd. Västernorrland har sin egen salong, Y-salongen, och den har precis slagit upp portarna på Länsmuseet Murberget i Härnösand.

Y-salongen började på 70-talet, och har sedan ägt rum vart tredje år. Det är femte gången som den håller hus på Murberget, i stora utställningslokalen en trappa upp.

Inte mindre än 41 konstnären är representerade med 63 verk. Variationen i stil, teknik, genre, med mera, är i det närmaste oändlig. Akryl och olja på duk, textil, emalj, diverse sten och betong, installation, foto - också daguerrotypi, olika collage, träsnitt, etsning, akvarell, film, grafik, tusch, kol, keramik.



Och då har jag förmodligen missat något!

Det är naturligtvis ogörligt att recensera hela detta väldiga konstnärliga överflöd, och att lyfta fram någon eller några enstaka konstnärer och verk skulle bara kännas orättvist - och otillräckligt.

De konstnärer som ställer ut har alla "anknytning" till Västernorrland, vilket tydligen har tolkats mycket generöst. Det är ungefär som kravet för att få spela i Nordirlands fotbollslandslag: om din fru har en arbetskamrat vars kusin känner en från Nordirland är du kvalificerad.

Det är en sympatisk generositet, öppenhet ska prägla konsten, liksom gärna livet i övrigt.

Utställningen pågår hela sommaren fram till den 15 september.

Läs hela texten i Allehanda.se





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar