Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 29 juli 2019

Gränsöverskridande folkmusik som trotsar matematikens lagar





Sundsvalls kammarmusikfestival fortsätter att blanda och ge ur sommarens digra musikaliska kortlek. Den senaste given var en konsert med folkmusikduon Sofia Sandén och Ulrika Bodén, ackompanjerade av basisten Patrik Grundström.

Sofia och Ulrika har ett långt förflutet tillsammans. Det började som en duo en gång i tiden, och som Ulrika har beskrivit det: "det klickade direkt mellan oss, en speciell kemi som inte går att förklara".

Efter ett tag förenade de sig med en annan duo, och folkmusikgruppen Ranarim uppstod.

Nu är det ganska länge sedan de uppträdde tillsammans, och till återföreningen har de döpt duon till "Sångsystrar", och komponerat ihop en helt ny repertoar.

De inleder med en vallåt, först Ulrika, sedan stämmer Sofia in och svarar. Akustiken i GA-kyrkan lyfter rösterna och bär dem runt.

Man behöver inte ens blunda för att känna sig förflyttad till en sommaräng, men riktigt ser tall- och björkskogen, och korna på väg tll fäbodvallen.

Man blir också förflyttad till en annan tid, då den mänskliga rösten inte var enbart ett instrument utan lika mycket ett verktyg. En tid före mobiltelefonernas och den moderna kommunikationens inträde.

Och då människor sjöng ihop under arbetets gång, och förde samtal med varandra, också över avstånd. Det var annat än Spotify-listor i hörlurar.

Utan att förfalla till nostalgi: jag bejakar gärna utvecklingen, men vad är det som vecklar ut sig? Och har vi inte slängt ut barnet med badvattnet?
/../
Kammarmusikfestivalen fortsätter med konserter i GA-kyrkan alla onsdagar fram till och med den 21 augusti.


Läs hela texten i St.nu


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar