Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 14 juli 2019

Ny deckare i Härnösandsmiljö av Annika Sjögren: ”Jag tänker hålla på så länge huvudet är med”





Annika Sjögren har kommit ut med sin sjätte roman, ”När himlen håller andan”. Naturligtvis är det en deckare. Och naturligtvis utspelar den sig i Härnösand.

- Jag har aldrig varit intresserad av att skriva någonting annat än deckare, och det faller sig naturligt att låta dem utspela sig i Härnösand eftersom det är en miljö som jag känner väl till, säger Annika.

Hon påpekar också att det här med antalet utgivna böcker inte är alldeles klart. Fem har kommit ut i pappersformat på samma förlag, Ordfront, en som digital kortroman, ”Skärvor av fruktan”, på annat förlag.

Och även om hon glatt kallar sig för ”deckarnörd” vill hon hellre kalla sina böcker för ”spänningsromaner”, och inte deckare.

”När himlen håller andan” utspelar sig liksom alla Annika Sjögrens romaner i Härnösand. Det är en välbekant miljö för henne, men det finns andra skäl att låta romanernas handling tilldra sig i Norrlands Aten.

- Här finns en ytlig idyll, med träkåkar och allting, och då blir det en bra scen för otäcka saker som händer bakom det idylliska, säger Annika.

Tyngdpunkten i den senaste romanen, i likhet med alla föregående, ligger inte på själva mordgåtan och våldet. Polisens utredningsarbete är perifert, och det frossas inte i våldsamma detaljer.

Också här ligger fokus på det psykologiska skeendet, stämningar och personliga öden.

Läs hela texten i Allehanda.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar