Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 17 juli 2019

Performance med internationellt deltagande i Cisternen - "den extrema akustiken ändrar rumsuppfattning och skapar en dimension av andlighet"





Efter ett längre uppehåll är det nu åter igen full verksamhet i Cisternen på Svanö. Söndagen efter midsommar bjöd på ett fullspäckat program med workshop på dagen och performance på kvällen. Det blev en spännande föreställning som byggde på ett internationellt samarbete.

Cisternen på Svanö är en gammal oljecistern, egentligen är de två stycken, och det speciella med den är efterklangen på upp till 25 sekunder. Det gör det möjligt att skapa helt unika ljudföreställningar.

Dessutom är Cisternen ett kulturminne, en del av ett kultarv från industrialismens tidsepok. Den är något så ovanligt som ett minnesmärke från en arbetarmiljö, och en påminnelse om dels såren från en svunnen tid, men också om kraften som fanns då, inte minst här i Ådalen, och dess hjärta, Svanö.

För Björn Ola Lind, liksom de andra i konstnärskollektivet The inner Ear, är skapandet i Cisternen ett sätt att erövra tillbaka landskapet och historien, samtidigt som man vill inte bara bevara, utan också utveckla det arvet.

- Ådalen har alltid varit en inflyttningsbygd, i industrialismens initialskede var den störst i hela landet, och trakten har i alla tider präglats av möte mellan olika kulturer, säger Björn Ola.

Så förhåller det sig förvisso än idag, även om Ådalen numera plågas av utflyttning. Men kanske just invandringen, tillflödet av andra kulturer, kan vara det som stoppar, och kanske rent av vänder, den utvecklingen?

Det finns liknande platser som Cisternen på Svanö runt om i världen, Björn Ola Lind nämner kontakter med bland annat Tyskland och Kanarieöarna. Men framför allt har man lyckats etablera ett bra samarbete med USA.

Läs hela texten i Allehanda.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar