Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 6 december 2010

Nära-julen-upplevelser på Järnsta kulturcafé




Konstnärer går inte i ide bara för att det är vinter. På Järnsta kulturcafé i Nordingrå hölls på lördagen en adventsmarknad. Från början var den tänkt som en renodlad konstmässa, men eftersom det tillkom hantverk, film, muntligt berättande och dialektlitteratur fick tillställningen sin benämning efter det stundande andra advent.

Något gemensamt tema fanns inte för marknaden, förutom att det är nära jul, berättade konstnären Mikael Arvidsson, och kollegan Dag Wallin fyllde i:

- Temat är nära-julen-upplevelser.

Wallins mest iögonfallande bidrag var ett lysande kors, på toppen prytt med islams halvmåne.

Mikael Arvidsson ställde ut emaljbilder på med änglar som tema, inspirerade av den finländske konstnären Hugo Simbergs märkliga tavla med en fallen ängel som ser ut som en stackars förolyckad flicka som bärs på en primitiv bår. Senare under kvällen visade också Arvidssons film ”Ängeln”, som är delvis självbiografisk.

Owe Grandics, som egentligen är smyckeskonstnär, lockade med smått groteska självporträtt som skulle uttrycka olika humör, och det passar ju bra till jul.

Annars var det flera konstnärer som Carin Hedlund och Örjan Östlund som ställde ut landskapsmotiv, Karin Olsén-Öberg visade grafik, Viktoria Melinder textilkonst, och Anders Kronlid läderarbeten. För att nämna några.

Annikka Arvidsson hade byggt upp små modeller av lustgårdar. Jag undrade om det var förknippat med jul på något särskilt sätt.

- Nej, svarade Annikka, det är lust, bara lust. Det räcker så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar