Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 11 december 2010

Kritikernas favoriter från året




Årets bästa böcker 2010

Gregor Flakierski

1. Sofi Oksanen, Utrensning (Bonniers)
2. Nathacha Appanah, Den siste brodern (Elisabeth Grate Bokförlag)
3. Jenny Wrangborg, Kallskänken (Kata förlag)
4. Joseph Roth, Judar på vandring (Atlantis)
5. Susanna Alakoski, Håpas du trifs bra i fengelset (Bonniers)
6. Chris Abani, Nattens sång (Celanders)
7. Therése Söderlind, Norrlands svårmod (W & W)
8. Björn Elmbrant, Stockholmskärlek (Atlas)
9. Fredrik Ekelund, Fadevår, tack för ljuset! (Bonniers)
10. Irka Cederberg, Född fördömd (Leopard)

”Utrensning” är en politisk kvinnoroman som ställer moraliska frågor på sin spets, och där nuet och det förflutna hänger ihop på ett inte alltid önskvärt sätt.

På ett finstämt och lyhört språk beskriver Appanah den brutala övergången från barndomens förvirrade tillvaro till vuxenlivets oskyddade värld. Något så ovanligt som en roman från Mauritius.

Wrangborg tillhör den grupp unga poeter som på ett högst medvetet sätt strävar efter att förnya arbetarlitteraturen. Dikterna har en oförfalskad direkthet och en frisk omedelbarhet med ett rakt tilltal.

”Judar på vandring” innehåller en skarp vidräkning med antisemitismen i både öster- och västerled. Roth bjuder på dråpliga skildringar av de fördomar som florerar, och det är inte utan att mycket av det går igen idag, även det för det mesta är riktat mot muslimer.

”Håpas du trifs bra i fengelset” är en bok som inte gör sig till, inte en enda rad är inställsam, den fjäskar aldrig för läsaren. Alakoskis språk är som en diamant som skär rakt genom fördumningens och förljugenhetens tjocka glas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar