Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 30 december 2010

Dags igen för Orevy i Västansjö


Det repeteras för fullt på Västansjö Folkets Hus utanför Bollstabruk. Det är den lokala Orevyn som har bråda dagar inför premiären på Trettondedagsafton. Revyn firar tioårsjubileum, och därför utlovas det en föreställning utöver det vanliga.

Det är stökigt på Västansjö Folkets hus. Människor kommer och går, det är ingen struktur på det som händer, och det ger ett virrigt intryck.

- Det är alltid nervöst på det här stadiet, men det brukar bli en skärpning de sista dagarna, säger Torbjörn Gradin, en av de medverkande.
- Genrepet går alltid åt skogen, säger han med ett skratt, men det sitter som det ska till premiären.

Torbjörn är där med sin dotter, som också hon, trots sin ungdom, är med för tionde gången. Det är inte ovanligt att hela familjer är med i revyföreställningarna. Hela bygden är engagerad, och många understryker att just sammanhållningen och gemenskapen är minst lika viktiga som själva revyn. Det är en viktig del i skapandeprocessen att alla får vara med och både skriva texter och medverka. I år är det ett 20-tal som står på scen, och totalt är 35 personer involverade.

- Det är skoj därför att det kan bli hur som helst, och det blir det också ibland! säger Bosse Wallgren, som spelar trummor i revyorkestern.

Årets upplaga av revyn innehåller ovanligt mycket musik. Nästan alla arrangemangen har orkestermedlemmarna gjort själva. För övrigt präglas innehållet av det blir massor av gamla favoriter, men man är noga med att poängtera att det inte handlar om repriser, utan det mesta är nyskrivet.

- Det har aldrig varit så lite ”under bältet” som nu, men vi har hittat annat som är lika intressant, säger Laila Lundqvist med ett illmarigt leende.

Med anledning av tioårsfirandet satsar man också extra på maten – tidigare har man alltid serverat Janssons frestelse - som blir mer ”jubileumsaktigt”, enligt Ann-Christine Näsholm, som förestår köket.

Orevyn i Västansjö har varje år ett nytt namn som börjar på O-. Första året, som var 2002, hette det ”Ociviliserat”, förra året var det ”Otäckt”. Och vad är årets namn? ”Oslagbart”, så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar