Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 19 december 2010

Året som kommer


Snart är året till ända. Det är tid för eftertanke, men också för att blicka framåt. Visst är det spännande, vad har det nya året i beredskap till oss? Om framtiden kan vi just ingenting veta, men eftersom det är - för många, alltför många - alldeles för psykiskt påfrestande att leva i ovisshet, är det lika bra att ta fram kristallkulan, titta efter i kaffesumpen, kolla hur korten ligger. Här kommer, året som kommer.

Wikipedia låter meddela att 2011 blir ett normalår. Känns betryggande. Det börjar på en lördag, och det är väl ganska normalt, inträffar i alla fall högst regelbundet. Europas kulturhuvudstäder kommer att bli Tallinn och Åbo. Trevligt med gamla Turku, här finns bland annat en svenskspråkig högskola. Nu en fråga värd minst tio poäng: hur många finskspråkiga högskolor finns det i Sverige? Det första öppnade rätta svaret belönas med ett fint bokpris. Svar skickas till undertecknad.

På idrottsfronten händer ett och annat av intresse. Ett VM i friidrott är alltid en högtidsstund, 2011 går det av stapeln i Sydkorea. Sedan har ett fotbolls-VM i Tyskland, jajamän, det är damerna som gör upp om vem som är världsbäst på att sparka boll. Sverige står som värd för ett VM i handboll. Inte illa.

FN har deklarerat att 2011 är internationella skogsåret, och dito kemi. Hur det nu hänger ihop.

Bokåret ser än så länge ganska magert ut, men det gör det å andra sidan varje år. Sedan när året är slut brukar man - uppgivet - konstatera att det var ett typiskt mellanår. 2011 ser ut att kunna upprepa proceduren.

Här kommer ett synnerligen orepresentativt axplock av händelser under året 2011:

I januari inför Estland euro som sin valuta. Hur det går ihop med att Tallinn blir Europas kulturhuvudstad, förstår jag inte. Men, men, redan den fjärde januari inträffar en solförmörkelse. Det är vad jag kallar naturens hämnd.

I februari spelas det i Indien, Sri Lanka och Bangladesh World Cup i det osannolikt tråkiga cricket. Med risk att bli anklagad för fördomsfullhet, bara engelsmän kan komma på något som komplicerat och segt. Och nej, de uppfann inte fotbollen, det gjorde skottarna.
Den 3 februari börjar det kinesiska nyåret.

I mars är det som vanligt dags för katterna. Dessutom håller de svenska socialdemokraterna extra partikongress för att se vad som tackade nej minst övertygande så att vederbörande kan väljas till partiordförande, och leda partiet hän mot nya katastrofer.

Ute i världen, närmare bestämt i Wales, ska det hållas en folkomröstning om utökad autonomi. Här finns ett intressant sammanträffande, som, om de goda walesarna beter sig förnuftigt, kan bli både underhållande och skandalartat. I april är det nämligen dags för kungligt giftermål. Prinsen av just Wales, en gosse vid namn William ska äkta en viss Kate Middleton. Om nu inte walesarna gör William till blott en prins, utan Wales!

Det är mer nymodigheter på gång på brittiska öarna. I maj blir det en folkomröstning om ett nytt valsystem. Tanken är att det ska bli mer proportionerligt. Det är ingen ände på eländet. Inte nog med det metriska systemet, nu ett proportionerligt valsystem, vad blir nästa steg? Högertrafik!? Vart är världen på väg?

I juni har vi att vänta en ny solförmörkelse. Och sedan en till i juli. Och en till i november. Visst känns det att det är många solförmörkelser? Undrar om det betyder något?

I juli tar Polen över ordförandeskapet i EU. Hoppas det inte blir polsk riksdag.

Augusti och september är det fortfarande semesterkänslor kvar, vilket för de flesta kulturarbetare betyder hårt arbete, och ingen tid över för att ägna världen utanför alltför mycket intresse.

I oktober invigs en ny flygplats i Berlin, enligt uppgift den största infrastruktursatsningen i forna Östtyskland. I alla fall sedan Väst tog över.
Dessutom firar vi 200 årsjubileet av Frans, eller Ferenc, Liszts födelsedag.

Året avslutas med att USA ska dra tillbaka sina trupper från Irak. Om nu någon verkligen tror på det.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons mandat går ut. Jag misstänker att inte många blir ledsna för det.

2011 ser ut att bli som år är mest. Hur det blev vet vi först om ett år. Och tycker ni att det verkar tråkigt och händelselöst så tänk på den kinesiska förbannelsen: Måtte du leva i intressanta tider!

Gott Nytt År på er alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar