Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 19 september 2010

Veckan som kommer Vecka 38


Riksdagsmannen Fredrik Federley (C) överfölls och rånades utanför sitt hem. Alldeles oavsett motivet är det helt bedrövligt att en sådan sak händer. Federley vårdas fortfarande på sjukhus med bland annat en hjärnskakning. SÄPO har nu övertagit utredningen, som de säger sig prioritera. Därmed är det så gott som garanterat att fallet aldrig kommer att lösas.

Nu över till det som komma skall. På måndag är det 64 år sedan den första filmfestivalen i Cannes invigdes. Det är många år av glitter och glamour. Och en hel del god filmkonst.

På tisdag firar vi Internationella fredsdagen. Det är en av dessa många FN-helger, som de flesta tyvärr brukar missa. Och just den är det extra beklagligt.

Samma dag är det 218 år sedan franska nationalkonventet beslutade att avskaffa monarkin. Tänk att fransmännen är så långt före oss. Hur mycket längre till ska vi behöva vänta innan det kungliga spektaklet tar äntligen slut.

På onsdag är det höstdagjämning. Då blir dagen lika lång som natten på norra halvklotet. Nu går det mot mörkare tider, och som luttrade gamlingar i Norrland brukar säga redan efter midsommar: "Nu ä dä int´långt till jul".

På torsdag börjar Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Nästan en hel vecka då Boken och Författaren står i centrum. En riktig fest för alla litteraturintresserade. Årets tema är Afrika. Jag återkommer mer utförligt om Bokmässan i TK:s spalter snart.

På fredag är det 38 år sedan Norge sa nej till EG (föregångare till EU) i en folkomröstning. Det blev ett rungande NEJ, med 53,5 procent. De är egensinniga norrmännen, och gör på sitt eget sätt. Till skillnad från många andra är de inte heller lättlurade. Och det verkar gå ganska bra för dem.

På lördag är det årsdagen av holländarnas överlämning av bosättningen New Amsterdam till England 1664. New Amsterdam blev så småningom New York. Märkligt att tänka sig lilla Holland vara en stor kolonialmakt. Men som Joseph Heller skrev (jag tror att det var i "Se bilden"): "Underskatta aldrig ett land som har blivit förmöget på sillhandel" (ungefär så, jag citerar ur minnet).

Drygt 20 år senare, 1687, bombarderades och till stora delar förstördes Parthenontemplet i Aten av en venetiansk armé under ledning av den svenske generalen Otto Wilhelm Königsmarck (farbror till Aurora, ni vet, hon som gick bet på att få Kalle Dussin i bingen). Jämte att ha tagit död på Descartes, är det Sveriges mest bestående insats i kulturhistorien.
Till stor glädje för SD (inte Sicherheitsdienst, fast ibland kan man tro det). Och verklighetens folk jublar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar