Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 16 september 2010

Ungdomsförbund debatterade jobb, skola och fritid


SSU och CUF drabbade samman i en debatt på Gudmundråskolan i Kramfors på tisdag kväll. Rikspolitiken dominerade i en valdebatt som stundtals saknade struktur.

Valtemperaturen stiger. Med bara några dagar kvar till valet samlades ett antal ungdomar på fritidsgården ”Triumfen” för att lyssna på hur de två blocken diskuterar politiska frågor som berör unga människor. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet företräddes av Kim Lundin, medan Centerns ungdomsförbund representerades av Ångermanlandsdistriktets ordförande Hanna Wennberg. Båda kommer från Sollefteå.

Tre ämnen skulle debatteras, det var Jobb, Skola och Fritid. Inte helt oväntat angrep SSU:s Kim Lundin regeringens politik, och inte helt överraskande försvarades den av Hanna Wennberg.

CUF vill börja med betyg i skolan från årskurs sex, medan SSU anser att det räcker från årskurs sju. Inte så stor skillnad alltså. Den stora skiljelinjen gick i synen på Komvux och möjligheten att läsa upp sina betyg för dem som redan har gymnasiekompetens. Enligt SSU bidrar det till rättvisa och kunskapshöjning i samhället, CUF däremot tyckte att det är för dyrt och snedvrider konkurrensen.

Kim Lundin angrep regeringen för den höga ungdomsarbetslösheten. Hanna Wennberg medgav att den var ett problem, och pekade ut ett antal åtgärder som skulle göra det lönsamt och enkelt att vara företagare som lösningen.

Därefter utbröt en het diskussion om jobbskatteavdragets konsekvenser, där också publiken deltog med liv och lust. Tyvärr saknade debatten en moderator. I stridens hetta frestades de två kombattanterna att tala i mun på varandra.

Än värre var att flera av de vuxna politiker som var närvarande kunde inte låta bli att lägga sig i, och tog stundtals över debatten helt och hållet, innan ungdomarna kunde åter rycka åt sig initiativet och ordet.

Debatten avslutades dock i en viss enighet och god sämja. Båda blocken var nöjda med att de politiska skiljelinjerna blev tydligt åskådliggjorda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar