Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 september 2010

Veckan som kommer Vecka 37


Om man googlar (ett verb jag har fortfarande lite svårt med) på ordet "val" får man cirka 116 miljoner träffar. Det är ganska många det. Några handlar om blåvalen, några om val d´Isere, de flesta dock om att välja. Ett viktigt fenomen tydligen. Mycket handlar om det stundande valet just, och också Veckan som kommer ägnar sig med liv och lust åt detta spektakel. Lika spännande som Melodifestivalen. Och de flesta artister lika kassa.

Måndagen är den 13. En olycksdag för Ludvig XVI av Frankrike som denna dag 1791 tvingades att underteckna den nya konstitutionen. Den gjorde landet till en konstitutionell monarki, och berövade kungen det mesta av hans makt. Värre skulle det bli. Knappt ett och ett halv år senare halshöggs majestätet, och den Första republiken började.

På tisdag är det sju år senare den svenska omröstningen om euro. Det som hände var märkligt. Alla partier utom MP och V var för, arbetsgivarorganisationerna var för, fackföreningsrörelsen var för, media var för, ja hela etablissemanget var för. Och då sa svenska folket NEJ. Klart och tydligt. Vem har sagt att svensken inte kan säga ifrån? Men visst kunde han (och hon!) gott göra det lite oftare.

Påvar väljs också. Inte direkt dock, tack och lov, katolikerna är så många. Det är förbehållet kardinalerna, som släpper ut rök, där de sammanträder. Jojo, det är inget skämt. Svart rök, ingen ny påve, vit rök, habemus papam. 1590 valdes Giovanni Battista Castagna till påve och tog namnet Urban VII. Han avled dock den 27 september efter endast 13 dagar på posten, vilket innebär, att han har rekord i att ha haft det kortaste pontifikatet.

På torsdag är det Världsdagen för bevarandet av ozonskiktet. Förmodligen någon FN-grej. Jag kan inte nog förundra mig över alla dessa FN-dagar, som ingen normalt funtad människa kan hålla reda på, men det är bra att bevara ozonskiktet, så jag tycker att vi firar i alla fall.

På fredag är det USA:s Grundlagsdag, Constitution Day. I den amerikanska författningen står massa fina saker, svårt bara att de inte alltid har tillämpats. Det påminner mig o9m en historia som jag hörde om sociologistudenter från Columbia-universitetet som gick ut på New Yorks gator med utdrag ur konstitutionen, som de bad de förbipasserande att skriva på. De flesta vägrade, några skällde studenterna för kommunister.

På lördag är det 22 år sedan Miljöpartiet kom in för första gången in i riksdagen. De åkte ut en period, men har sedan dess blivit ett etablerat riksdagsparti. MP har säkerligen bidragit till att föra upp miljöfrågorna högt på dagordningen. I årets val är risken betydande att ett nytt parti kommer in i riksdagen. Och att det för upp sina frågor högt upp på dagordningen. Redan nu kan man se vissa tecken på att de etablerade partierna har svårt att hålla emot.

På söndag är det val! En uppenbar fördel med valet är att då tar alla enfaldiga valkampanjerna slut. Först och främst är det dock ett oslagbart instrument för att etablera en legitim maktutövning. En röst är betydelselös, tillsammans betyder de allt. Därför är det viktigt att just du röstar! Och glöm inte att rösta rätt.

6 kommentarer:

  1. Tänk, jag tyckte det stod "rösta rött" där på slutet.

    SvaraRadera
  2. Du -
    ska du inte ta och lista din blogg på till exempel bloggportalen.aftonbladet.se och bloggtoppen så att fler hittar till din välskrivna blogg?

    SvaraRadera
  3. Gärna, men ursäkta en okunnig yngling, hur gör man?

    SvaraRadera
  4. http://bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortal/view/Register

    http://www.bloggtoppen.se/index.php?register

    Läs på de sidorna. Man måste lägga in kod i bloggen men det är inte så svårt; samma princip som när du la till followers uppe till höger men du väljer html/javascript och bara klistrar in koden du får.

    Hoppsan, nu ser jag precis att du gjort det redan :D

    SvaraRadera