Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 13 september 2010

Resandets kultur uppmärksammades i Docksta


Kulturarvsdagen firades på söndagen i Docksta. Årets tema var ”Kulturens vägar – Längs Norrstigen i Docksta och vid Skuleberget.”
- Vi vill lyfta fram det kulturarv som är förknippat med Vägen, och dess betydelse, säger Solveig Nordin Zamano från STF, en av arrangörerna.

Norrstigen, som också kallades Kustlandsvägen, var den gamla landsvägen efter Norrlandskusten, som gick från Stockholm till Torneå. Man kan säga att den var en föregångare till E4:an. På medeltiden var det mest en ridväg. Den förbättrades successivt, och fick på 1600-talet status som landsväg. Spåren efter den gamla vägen finns kvar längs hela Norrlandskusten, i form av kurviga småvägar eller halvt igenväxta skogsvägar, ofta kantade av milstolpar.

Sådana tydliga spår finns både utanför Vibyggerå gamla kyrka och nedanför Skuleberget.

För att resa krävdes det ända fram till 1860 ett resepass. Det utfärdades av länsman, och han fanns givetvis att tillgå i Naturum på söndagen, i form av Nils Erik Vigren från Vibyggerå hembygdsförening, för dagen iklädd en tidstypisk uniform.

- Först var man tvungen att få ett intyg av prästen, berättar Nils Erik, som försäkrade om den sökandens goda vandel och kunskap i kristendom.

Kulturarvsdagen började med fika på hembygdsgården. Nils Erik Vigren höll ett föredrag om Norrstigen, och man besökte gamla kyrkan. Man fortsatte sedan vid Naturum, där man kunde besöka flera utställningar.

De som hade fått sitt resepass kunde åka en kort bit med hästdragen trilla. Sedan var det skogskaffe vid brasan, där Britta Lundgren berättade rövarhistorier.
Norrlands motorhistoriker bidrog med en parad av den nya tidens fordon, veteranbilar stod uppställda längs med gamla riksväg 13.

Det var första gången som Kulturarvsdagen arrangerades i Docksta. Solveig Nordin Zamano har redan nu planer på en fortsättning nästa år.

- Årets arrangemang gick över förväntan, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar