Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 september 2010

Företagsklimat tema på Valbar


Samtidigt som Sollefteå drabbas av flera företagsnedläggningar och oroväckande rapporter om storhotellet Hallstaberget bjöd Företagarna till samtal om företagsklimatet. På fredag kväll träffades en panel bestående av både lokal- och rikspolitiker på restaurang Valvet. Frågor dryftades kring företagsutveckling, vad politikerna ska eller inte ska göra för företagen, och hur Sollefteå ska bli en attraktiv kommun. I den engagerade publiken fanns det mest lokala företagare.

Peter Germer, distriktschef för Företagarna Västernorrland, var noga med att betona att träffen inte ordnades med anledning av eventuella problem i Sollefteå.

- Det är ett initiativ som har planerats länge, och som äger rum över hela landet. Ambitionen är att ge företagare och politiker en möjlighet till dialog.

Peter berättade också att man hade valt att förlägga träffen till en restaurang eftersom man ville mötas i en ”avdramatiserad miljö”, där man kunde skapa ett lite lättsammare samtal.

- Vi kallar det för ”Valbar”. Många stora problem löses på krogen, skämtade Peter Germer.

Politikerna i panelen presenterade sig själva och började med ett kort inledningsanförande. Det rådde en rörande enighet om företagens stora betydelse, företagsamhetens välsignelser och nödvändigheten av större samverkan och samarbete. Snabbt blev det sprickor i den eniga fasaden, i synnerhet efter ett inlägg av Centerpartiets Maria Wennberg som framhöll sitt eget partis förträfflighet och riktade tung kritik mot Socialdemokraterna.

Hon fick delvis medhåll från Moderaternas Bengt Sörlin som hade synpunkter på negativa attityder bland de styrande i Sollefteå, och även hans partikollega riksdagsledamoten Lena Asplund, som poängterade att partierna har olika grundsyn i politiken.

Detta fick kommunalrådet Elisabeth Lassen (S) att se rött. Hon påpekade ganska skarpt att kvällen inte var avsedd att ägnas åt partipolitisk debatt, utan åt att gemensamt resonera sig fram hur det kan bli bättre i Sollefteå, och att hon därför avstod från att bemöta ”påhopp och insinuationer”.

Det utkristalliserades emellertid snart klara skillnader mellan de två blocken. Från den borgerliga alliansen eftersträvar man mindre krångel för företagare, lägre skatter och mer ekonomiska incitament. Privatiseringar av kommunala verksamheter står också på programmet. De rödgröna, för kvällen mest röda då Miljöpartiet inte var med, betonade istället kommunal service och infrastruktur som viktiga för utvecklingen.

Vänsterpartiets Lars Enberg framhöll vikten av ett allsidigt utbud i kommunen, framför allt på kulturens område. Han var också den som starkast förespråkade samverkan, och la fram ett konkret förslag om en paraplyorganisation.

Från publikens sida framfördes det klara uppfattningar och önskemål. Här var man inte så intresserad av långsiktiga visioner, utan mer av konkret dagligt arbete. Politikernas tillgänglighet, gärna under informella former, stod högt på listan. Turistnäringens betydelse betonades gång på gång, och mer aktiva kommunala insatser efterfrågades.

Slutligen utrycktes det oro för Hallstabergets framtid, som delvis stillades av Elisabeth Lassens försäkringar om att samtalen med ägarna fortsätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar