Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 7 mars 2010

Veckan som kommer Vecka 10 2010


Christer Sjögren ska vara med i Torsten Flincks uppsättning av Hamlet. Äntligen! Det var på tiden att den gamle tönten ägnade sig åt något vettigt. Och så slipper vi höra honom sjunga.

På tal om Flincken, så hörde jag honom i somras på Järnsta kulturcafé. Han var bra.

Järnsta kulturcafé ligger i Nordingrå i hjärtat av Höga Kusten, och har en fantastisk verksamhet. Tala om att hålla kulturens fana högt! Har ni vägarna förbi, titta in på en kopp kaffe, och har ni tur kanske det är något spännande uppträdande på gång.

Nu till kommande veckas begivenheter. Det börjar med internationella kvinnodagen. 100 år sedan faktiskt som den instiftades av Socialistinternationalen. 1977 togs den så att säga över av FN.

Risken är förstås stor att i den takten lär vi hålla på i 100 år till. Minst. Låt därför varje dag vara en kvinnodag.

På tisdag är det årsdagen av Amerigo Vespucchis födelsedag. Han var född 1451, och var en italiensk upptäcktsresande, som skrev mycket spridda skildringar av sina resor av de länder som Columbus hade... ja, rest till, virrpannan hade ju aldrig fattat att han kom till en ny kontinent. Den döptes mycket riktigt efter Vespucchi. Någon språkforskare kanske kan förklara varför det heter Amerika, och inte Ameriga.

På onsdag firar vi Olof Lagercrantz födelsedag. Nästan jämt, nästa år blir det 100 prick. I dessa tider då DN:s kulturredaktion ska minskas med 40 procent, och frilansbudgeten skäras ner med 45, borde man egentligen ställa till med en dunderfest för gamle Olof. Han måste vända sig i sin grav, och kan förtjäna lite postum uppmuntran.

På torsdag är det fyra år sedan Slobodan Milosevic, Jugoslaviens och sedermera Serbiens president, avled i fängelset. Vad man än tycker om Milosevic, och det finns mycket att tycka, var det oförsvarligt att låta honom dö i en fängelsecell. Han vägrades adekvat vård, och hans död är närmast att jämställas med mord.

Misstanken ligger nära till hands att det inte handlade så mycket om rättvisa, mänskliga rättigheter, eller något annat ädelt som åberopades, utan att det fanns krassa politiska intressen bakom.

På fredag är ett jubileum som inte går av för hackor: det är 400 år sedan Jacob De la Gardie intog Moskva. Det var under den period i rysk historia som går under det träffande namnet "den stora oredan".

Då det idag verkar finnas vettlösa frifräsare som gärna skulle vilja upprepa De la Gardies bedrift - utrikesministern, Fuskpartiet Liberalerna, med flera - kan det vara på sin plats att utfärda en varning: det följer decennier av blodiga krig som utarmar Sverige på ett närmast ofattbart sätt. Det tar 100 år innan stormaktstiden är till ända, och landet kan börja bygga en framtid som leder till fred och välstånd.

Lördag är årsdagen av attentatet mot den ryske tsaren Alexander II. Han dödades av medlemmar i organisationen med det stolta namnet "Folkets vilja", som därmed hoppades på att det förtyckta folket skulle resa sig mot tsardömet. Folkets vilja var dessvärre en helt annan, och istället för revolution ställde de till med blodiga pogromer över hela landet.

På söndag är det Albert Einsteins födelsedag. Han kom att revidera Newton. Och kan man revidera Newton, kan man revidera vad som helst.

Det är vad jag skulle vilja kalla absolut storhet. Allt är inte relativt.

Publicerat i Tidningen Kulturen 2010-03-07

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar