Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 6 mars 2010

Nypremiär för allaktivitetshus i Ullånger


”Generationernas hus” i Ullånger återinvigdes på fredag efter en omfattande renovering. Huset ska bli en samlingsplats för Ullångersbor i alla åldrar. Det finns stora planer för huset, men mycket av det får anstå tills vidare, eftersom det behövs mera pengar.

Huset som är beläget vid huvudstråket som går genom Ullånger, togs över av den ideella föreningen ”På kusten” för ett och ett halvt år sedan.

- Huset var i otroligt dåligt skick, berättar Peder Svensson, ungdomsledare och medlem i föreningens ungdomsgrupp.

- Det föddes en idé om ett allaktivitetshus för alla.
Man började renovera huset med hjälp av ideella insatser. Samtidigt sökte man, och fick, ett bidrag från Allmänna arvsfonden. Det gjorde det möjligt att anlita en firma, som totalrenoverade hela huset.

Som namnet antyder ska ”generationernas hus” vara till för alla åldrar. Här finns nu en ungdomsgård, lokaler för en organisation för socialt handikappade, det finns planer för en inomhusbana för boule som ska drivas av PRO, Friluftsfrämjandet håller studiecirklar, nere i källaren ligger en halvprofessionell musikstudio.

Under renoveringen höll ungdomsgården till i en källarlokal i Missionskyrkan. Fredag kväll är det nya huset öppet för första gången. De två ungdomsledarna Peder Svensson och Jens Lundström visar stolt runt. Det är nymålat och fräscht.

- Allting är också fullständigt handikappanpassat, säger Jens.

Det är ganska många ungdomar, och fler strömmar hela tiden till. Peder och Jens berättar att en vanlig kväll brukar det vara mellan 20 och 30 personer på ungdomsgården. Premiärkvällen är det fler än vanligt, och de flesta kommer också mycket tidigare än de brukar. De spelar pingis, bordsfotboll, några håller på med armbrytning, andra lyssnar på musik, eller bara umgås.

Mycket av inredningen är begagnat och slitet, och ungdomsgruppen hoppas att kunna så småningom köpa nytt. Ett biljardbord är också på gång.
Just nu har man öppet en gång i veckan, men ambitionen är att kunna utöka till två kvällar per vecka.

- Det är viktigt att ungdomar har någonstans att vara, och något vettigt att göra, säger Peder Svensson.

Publicerat i Tidningen Ångermanland 2010-03-06

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar