Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 3 mars 2010

Berättelsernas Bert-Åke Varg


Den svenska underhållningsbranschens grand old man Bert-Åke Varg går på kryckor. Vilket inte hindrar honom från att uppträda:

- Det går inte att komma till Norrland och ställa in. Då kan folk få för sig att jag har blivit en nollåtta.

Sådant går hem i Härnösand och Kramfors där Bert-Åke uppträdde på söndag respektive tisdag. Han är fortfarande grabben från Hörnefors som gärna drar en skröna om gamla skolkamrater och lumparkompisar.

Bert-Åke Vargs föreställning bygger i stor utsträckning på berättande. Han drar monologer, historier, skrönor och anekdoter. Det blir mycket sprit och sex förstås. Han har varit med i branschen sedan 50-talet, och berättar gärna om alla stora artister som han har mött och uppträtt tillsammans med. Stora delar av 1900-talets svenska underhållningsvärld passerar revy: Julia Caesar, Åke Söderblom, Sven Paddock, Edvin Adolphson och sonen Olle, Tor Isedal och Git Gay, man tappar snabbt räkningen på dem alla. Bert-Åke är fenomenalt duktig på att härma, plötsligt var alla dessa storheter på scenen framför oss.

Han är också mycket skicklig på att skjuta in aktualiteter, det är inte dåligt att få in den före detta polismästaren i Uppsala i en- förmodligen gammal - historia om en gammal skolkompis.

Berättandet varvas med sångnummer. Det blir en fläkt från 50- och 60-talens kabaré- och revyvärld.

Pappa Varg ackompanjerades på piano av sonen Pontus, som själv är en duktig artist, och framförde ett par fina sånger, till faderns uppenbara stolthet och förtjusning.

Publicerat i Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar