Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 2 december 2013

Nyskrivet med anrik kör i Ytterlännäs



Adventgudstjänsten i Ytterlännäs kyrka förgylldes av vacker körmusik av kyrkans egen kör. Man bjöd på flera nyskrivna sånger, och dessutom var man en välkommen förstärkning när församlingen sjöng psalmer.

-          -  Det finns så många fina sånger att det blir svårt att välja, säger körledaren Ulla-Marie Nilsson.

Valet föll i alla fall på I många hem och hus, Sjung Hosianna och Gläd dig det är advent. Samtliga dessa sånger räknas till den nyskrivna repertoaren.

-           - Vi vill gärna förnya oss, säger Ulla-Marie.

Man valde att avsluta med en traditionell sång, Otto Olssons Advent, tydligen ett populärt avslutningsnummer under adventkonserterna över hela Ådalen.

Solister framför kören var Therese Åkerlund och Beatrice Eriksson, båda sopraner.

Ytterlännäs kyrkokör har stolta anor och traditioner, och är en av Sveriges äldsta körer. Ingen vet exakt hur gammal kören är, det första skriftliga omnämnandet är från 1847, då koralkören från Ytterlännäs sjöng vid invigningen av Bjärtrå kyrka.

Otroligt nog har kören under sin drygt 160 åriga historia inte haft fler än sex körledare. Det är tydligt att det är populärt att vara körledare i Ytterlännäs.

De fem första var män, så Ulla-Marie Nilsson är första kvinnan på posten, och hon hoppas förstås att fler följer så småningom i hennes fotspår. Hon har varit körledare här sedan 1978, och hon har inga tankar på att sluta.


-          -  Det är fortfarande det roligaste jag vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar