Den
traditionella julmarknaden på Nordvikskolan lockade som vanligt många besökare.
Både skolans elever och besökande knallar stod för ett varierat utbud av
hantverk, kreativa julklappar, julgranar, julblommor, och annat som hör julen
till, och även andra produkter.
Trängseln
var stor inne, men det berodde nog trots allt inte på att det kom mer folk än
vanligt, inte heller att det fanns fler försäljare på plats.
-
Förra året var det mer utspritt, flera knallar
stod ute, men eftersom det var så hemskt kallt då, bestämde vi i år att vara
inne istället, säger Carina Wallin, en av lärarna vid skolan.
Några tappra
höll ändå till ute, kylan var inte särskilt besvärande. Grabbarna från Gran UF,
som säljer julgranar och så kallade kinaspisar, var på plats för andra året,
och de hoppades att det skulle gå lika bra som under julmarknaden förra året.
-
Hittills har det gått riktigt bra, säger Max
Malmberg.
En viss
skillnad jämfört med tidigare år var att det fanns färre UF-företag med. Under
tidigare julmarknader på Nordvik kunde så många som 25 UF-företag finnas på
plats, i år var det bara ett tiotal.
-
Förmodligen beror det på att förr om åren hölls
UF-mässan här på skolan, men i år har den flyttat in till den nya Gallerian i
centrala Kramfors, säger Susanne Forsén Rissanen, som är lärare vid Nordvik.
En annan
nyhet var att många nya spännande maträtter har berikat den svenska
julmatstraditionen. Elever vid skolan med bakgrund från olika länder hade lagat
sina hemländers specialiteter. Hamse Mahamud från Härnösand sålde sanbusa och
quaraa från Somalia, en sorts piroger med kryddad köttfyllning.
Populärt var
den eritreanska rätten injera med zigni, tunna pannkakor av olika sorters mjöl
med fyllning av kött och grönsaker. En kryddstark lunch som värmde gott i den
svenska vintern, och tar enligt uppgift flera dagar att tillaga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar