Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 6 december 2013

En storm för mycket



Snöstormen
Vladimir Sorokin
Övers: Ben Hellman
Norstedts, 2013

Vladimir Sorokins tidigare romaner är mörka dystopier som med mäktig fantasikraft tecknar en ytterst kritisk bild av tillståndet i Ryssland, och den riktning i vilken jättelandet i öster rör sig. Också den senaste romanen ”Snöstormen” är en dyster framtidsvision, någon gång efter Stalintiden och den ”Röda oredan”, som utspelar sig på en landsbygd som bortsett från en del tekniska finesser och underliga varelser, påminner en hel del om tsartiden. Och givetvis om dagens Ryssland.

Romaner saknar inte klassiska referenser, huvudpersonen doktor Garin är en avlägsen släkting till Tjechov, och handlingen är till stor del en parafras på den sene Tolstoys berättelse ”Ivan Iljitjs död”.

Symboliken är tydlig, för att inte säga övertydlig. Snöstormen som det eviga Ryssland, doktor Garin är världsförbättraren som nästan går under i en för honom egentligen främmande miljö, det tröga men trägna ryska folket står kusken Harkel för. Hoten kommer från avlägsna länder. Räddningen är kineserna, medan deras centralasiatiska grannar spelar en mer tveksam roll.

Samtidigt saknar ”Snöstormen” de tidigare romanernas fantasifulla groteskerier. Här är Sorokins påhitt utan skärpa, och vad som är än värre, utan klar avsikt. De belyser föga, och avslöjar ingenting.

Det är enahanda, tamt och tämligen poänglöst.


Ett olycksfall i arbetet.

4 kommentarer:

  1. Neeeej, det är vackert fantasifullt, man får tänka själv eller låta bli, lite väl kliché att han bara kan tippa omkull sköna damer hur som helst men i övrigt bra. Och å, miniatyrhästarna! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att den är ganska fantasilös. I synnerhet om man jämför med hans tidigare böcker. Och tänka själv kan jag göra utan Sorokin.

      Radera
  2. Kan jag med. Men då ska jag kolla upp hans andra böcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Läs Blått fett, Is - kanske den bästa, I det heliga Ryssland tjänst - lite annorlunda, mer politiskoch rakt på, men ändå men hans överdådiga fantasi

      Radera