Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 29 augusti 2023

Amoklöpning som det växer mossa på

 



Amok
Stefan Zweig
Övers: Hugo Hultenberg/reviderad av Anna Bengtsson
Ersatz

Novellen ”Amoklöparen” är nog jämte romanen ”Världen av igår” Stefan Zweigs mest kända verk. Nu när den österrikiske författaren har fått en renässans är det naturligt att den återpubliceras i novellsamlingen ”Amok”. Men det vore synd att påstå att berättelsen har åldrats med värdighet.

En läkare verksam i ett avlägset hörn av det nederländska kolonialväldet får en dag ett oväntat besök av en engelsk kvinna som underförstått vill att han ska utföra en abort, även om själva ordet ”abort” nämns inte en enda gång i hela texten.

Det är också uppenbart att barnet inte är den gifta kvinnans makes, som har varit bortrest en längre tid, men är snart på väg hem.

Uppeggad av kvinnans svalt arroganta och överlägset nedlåtande attityd vill läkaren gå med på förslaget mot att hon går i säng med honom. Det hör till saken att han länge har levt ganska isolerad och ”inte haft en vit kvinna” under en längre tid.

Med infödda kvinnor är det minsann inte alls samma sak, de är alldeles för sorglöst fogliga. Den inhemska befolkningen avhumaniseras totalt och beskrivs rakt ut som djur, ”detta gula, tröga djur”, Det trogna djuret”, och så vidare.

När den gravida kvinnan vägrar att gå med på läkarens villkor blir han som besatt av henne, hans själsliga tillstånd löper amok. Inte särskilt trovärdigt.

Inte heller den bisarra avslutningen är övertygande, snarare tvärtom långsökt och konstruerat.

Det koloniala och borgerliga 1800-talet när det är som sämst.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar