Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 2 augusti 2023

På jakt efter det goda samhället

 



Märket
Frida Isberg
Övers: Arvid Nordh
Norstedts, 2023

Hur långt är v i beredda för att skapa ett gott samhälle? Frida Isbergs roman ”Märket” utspelar sig på Island i en nära framtid. Mycket av den teknik som vi redan känner till har förfinats, nya läkemedel – droger? – finns att tillgå, och samhället har stakat ut kursen mot om inte lycka så i alla fall välmående.

Det är fortfarande ett demokratiskt samhälle, med alla fri- och rättigheter, empati och inlevelseförmåga premieras, och om någon så att säga faller utanför ramen, erbjuds de hjälp, terapi, medicinering, och liknande. Helt frivilligt givetvis. Eller?

Den nya empatiideologin kanske löser vissa problem men skapar andra klyftor och samhällsproblem, och det som av förespråkare kallas hjälp till inkludering innebär i själva verket nya former av diskriminering och utestängning av stora befolkningsskikt. Allt för att de andra, en majoritet får man förmoda, ska kunna leva ett tryggt och framgångsrikt – viktigt! – liv.

Samtidigt pågår människornas liv som vanligt. De får tackla de vanliga problemen, familjebekymmer, kärlekssorger, svårigheter på jobbet, vänskapstrassel. Och är verkligen empatitest, terapi och medicin alltid bästa sättet att komma till rätta med dessa problem?

Utopi eller dystopi?

Isberg skriver en pregnant och effektiv prosa som träffa alldeles perfekt rätt tonläge hos de fyra huvudpersonerna, inbördes så olika, och samtliga rakt genom trovärdiga.

Slutet är något pessimistiskt, men ändå öppet.

Men framför allt ställer romanen viktiga frågor kring relationen mellan individ och samhälle, mål och medel, och dessutom inte bara viktiga utan stora frågeställningar som gott och ont, och den fria viljan.

Island är en liten nation med förvånansvärt många duktiga författare. 30-åriga Frida Isberg, som tidigare har publicerat poesi, och romandebuterar med ”Märket” är utan tvekan en av de mer lovande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar