Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 11 april 2023

Märkliga djur

 

"Det var på den tiden då det förekom flitigt så kallat frivilligt samhällsarbete. Som så mycket annat i den reellt existerande socialismens verklighet var det raka motsatsen till vad det påstod sig vara. Det var inte ett dugg frivilligt, samhällsnyttan ifrågasattes av många, och inte ens begreppet arbete levde riktigt upp till sin vanliga innebörd.

Det fuskades med andra ord en hel del.

Det frivilliga samhällsarbetet skulle bidra till det allmänna bästa och fostra en medborgerlig anda. Det skulle göra så många som möjligt delaktiga i samhällsutvecklingens obönhörliga rörelse framåt mot det jordiska paradiset i form av det klasslösa samhället.

Det gick väl så där.

Det frivilliga samhällsarbetet organiserades av partiet, som ju inte för inte hade en ledande roll i nationen, ungdomsorganisationer, företag och skolor. Frivilligheten betydde huvudsakligen att det var oavlönat och skulle utföras på fritiden, och var inte större än att närvarolistor kollades ordentligt, ibland helt ogenerat med namnupprop. Några straff utmätes inte för dem som uteblev, men en reprimand kunde det väl bli, och en rejäl sådan därtill, det skräddes inte orden minsann.

Och den ofrivillige kunde kallt räkna med att bli förbigången vid nästa befordringstillfälle, inte heller kunde hen hysa något hopp om tilldelning av biltalonger eller en hälsosam semestervistelse vid Svarta havet."




Boken kan beställas direkt från författaren eller från Bokus och fysisk bokhandel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar