Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 14 april 2023

Gift med en fanatiker

 

"Jag tror på mångfald och tolerans. Människor av olika nationaliteter, kulturer, religioner, kan mötas som kompisar, vänner, arbetskamrater, och ja, också bilda familj. Naturligtvis kan det uppstå problem, det är inte ovanligt med friktion och missförstånd, och ibland kan det gå riktigt illa, men frågan är om det nödvändigtvis beror på kulturskillnader. Människor som kommer från likartade omständigheter kan ha det nog så besvärligt de också.

Misstanken är helt enkelt att många skyller sina egna tillkortakommanden, brist på empati, ovilja till anpassning, sin envishet, halsstarrighet och andra svagheter på kulturskillnader. Det känns onekligen bättre att ha olika kulturer än att vara ett praktarsle.

Det är så klart bara dumheter. Ett kräk är ett kräk oavsett vilken gud hen tillber – eller inte tillber någon alls. Och det saknas inte fanatiker uti vår stora vida värld, på samtliga kontinenter, i alla länder, tillhörande diverse religioner, talande olika språk.

Trist bara om en sådan fanatiker gifter in sig i ens egen familj. Som det gjorde i min familj.

Den som råkade illa ut var moster L. Egentligen var hon min mammas kusin, men de var som systrar för varandra. Hon var ingen skönhet precis, och i en tid, efter kriget, då folk gifte sig och skaffade barn tidigt, blinkade alla varningslampor ilsket rött att hon för var dag närmade sig det berömda glasberget.

Men innan hon hamnade på det skamliga stället dök en friare upp. O. studerade i likhet med moster L. kemi, han kom från en välassimilerad tysk familj, vilket i de assimilerade judarnas ögon sågs närmast som en tillgång, och var en ung man med goda framtidsutsikter.

Han led emellertid av en allvarlig brist, i alla fall i det här sammanhanget. Han var en troende katolik, och då menar jag inte så där troende som de flesta som ser religionen mer som ett historiskt band mellan generationer, en tradition, ett socialt kit som håller ihop samhället, en uppsättning ritualer som tillfredsställer vårt behov av ceremoniella initiationsriter. Ni vet, de som döper sina barn, konfirmeras och gifter sig i kyrkan, för så ska det vara, så har det alltid varit, och ska helst så förbli, utan att fundera djupare över innehållet i dessa traditionella handlingar och gester."




Boken kan beställas direkt från författaren eller från Bokus och fysisk bokhandel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar