Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 29 november 2022

Ett dystert ställe

 



   "Ödet log plötsligt mot honom, han såg en skylt ”Hotell” precis där han gick på sin planlösa vandring, det verkade enkelt men anständigt, han gick in, fyllde i registreringsformuläret, betalade för en natt, rummet låg en trappa upp, det var ganska torftigt men rent, det dröjde inte länge förrän han låg avklädd i sängen och snarkade ljudligt i en tung men drömlös sömn.

   Nästa dag åkte han tidigt till Katowice och tog sig därifrån till Mysłowice. Myslowitz.

   Lägret var inte stort, allt som allt sex hus, tre i skamfilat tegel, lika många i grånat trä, de var mer som baracker. En bit bort låg en liten bunkerliknande byggnad i smutsgrå betong. Området var inhägnat med en låg mur, med taggtråd som låg som en törnekrona hela vägen runt. Bilden dominerades av vakttorn i trä med kulspruteställningar och en vaktsoldat på varje som förgäves försökte se alert ut.

   Hela stället gav ett intryck av hotfull dysterhet som ville det tala om för de stackare som inträdde där att låta allt hopp fara. För många blev det också sista anhalten i livet, och för än fler den näst sista före transporten till huvudlägret i Auschwitz.

   Som ett utslag av nazistiskt sinne för humor hade stället döpts till Rosengarten, trots att denna ofruktbara plats aldrig någonsin skulle få se skymten av en ros. Grushögen hade varit ett betydligt lämpligare namn."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar